Novi tarifni sistem GSP-a stupio na snagu

made-in-germany-rs-gsp-beograd

Novi tarifni sistem gradskog prevoza u Beogradu danas je stupio na snagu, a u skladu sa njim prestala je da važi pojedinačna karta, umesto koje je uvedena vremenska u trajanju od 90 minuta od očitavanja.

Vremenska karta po ceni od 89 dinara, važi za neograničen broj vožnji, traje 90 minuta i može se koristi u više vozila, a potrebno je da se očita prilikom svakog ulaska u vozilo, odnosno prilikom svakog presedanja. Za njeno korišćenje ne bira se nikakva opcija na validatoru, već se očitava nepersonalizovana kartica, dopunjena kreditom u željenom iznosu.

Uglješa Mitrović, direktor „Direkcije za javni prevoz“ izjavio je za agenciju „Tanjug“ da novi tarifni sistem nudi veći broj vremenskih karata, kao što su jednodnevna po ceni od 280 dinara, trodnevna od 720 dinara i petodnevna od 1.100 dinara, a koje su prvenstveno namenjenje turistima.

– Takve karte mogu se kupiti na trafikama i bacaju se posle upotrebe, jer se aktiviraju u momentu kupovine. One važe od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju, od ponoći do četiri ujutru i prilikom kupovine biće jasno naznačeno do kog datuma i vremena takva kartica važi. I plastičnom nepersonalizovanom karticom je, osim osnovne vremenske karte od 90 minuta, moguće očitati jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, isključivo izborom opcije na validatoru – objasnio je Mitrović.

Po njegovim rečima, novina je i to što se prilikom uplate kredita od 900 i više dinara na nepersonalizovanu plastičnu karticu, dobija bonus od 100 dinara.

– Za vlasnike personalizovanih isprava zadržan je stari tarifni sistem, a jedina novina je uvođenje godišnje karte, pa će oni koji se odluče za tu varijantu uplaćivati novac za 11 meseci unapred, a vožnja u 12. mesecu biće gratis. Suština celog tarifnog sistema je da se omogući da što više ljudi pređe na mesečne karte i očekujemo da firme shvate da će imati velike uštede pri kupovini markica za zaposlene, jer će dobiti veliki popust – rekao je Mitrović.

Kao i do sada, putnici će kod vozača moći da kupe papirnu kartu koja važi za jednu vožnju i košta 150 dinara. Stare papirne karte na kojima je preostali novac, putnici će moći da iskoriste u roku od tri meseca od momenta kupovine.

Cena mesečnih markica za prevoz ostaće ista. Zaposleni će mesečnu kartu i dalje plaćati 3.275 dinara, studenti, nezaposleni, srednjoškolci i osobe sa invaliditetom 1.120 dinara, a osnovci će se voziti besplatno. Penzioneri stariji od 65 godina godišnje će plaćati 407 dinara, dok će penzioneri mlađi od 65 godina morati mesečno da izdvoje 1.120 dinara. Od 25. januara stariji od 65 godina mogu da kupe godišnju kartu po ceni od 407 dinara, koja će važiti od dana kupovine do 31. decembra ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор