Srpske firme sa najvećim profitom u prošloj godini

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Polovina od 20 najuspešnijih privatnih kompanija u Srbiji u prošloj godini je uvećala zaradu u odnosu na 2012. godinu, piše „Blic“.

U prošloj godini ubedljivo najuspešnija kompanija, sa preko 50 milijardi dinara neto dobiti bila je Naftna industrija Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruskog „Gasproma“. NIS je, po podacima iz finansijskog izveštaja koji je objavila Agencija za privredne registre (APR), uvećao zaradu iz 2012. godine za oko tri milijarde dinara.

Na listi dvadeset najuspešnijih privatnih preduzeća po ostvarenoj dobiti odmah iza NIS-a našao se „Telenor“, sa ostvarenim profitom od preko 11 milijardi dinara, a za njima je „Tarket“ iz Bačke Palanke.

Po visini ostvarene zarade u prošloj godini, najveći skok na listi napravili su pirotski „Tigar tajers“ i trgovinski lanac „Delez“. Kompanija iz Pirota je za godinu dana utrostručila svoj profit sa dve na šest milijardi dinara, a „Delez“ je iz minusa od 13 milijardi dinara u 2012. završio prošlu godinu sa čak četiri milijarde dinara plusa.

Kompanija „Sunoko“ je i prošle godine ponovo bila među prvih pet najuspešnijih, a ukupna dobit „MK grupe“, u čijem je sastavu i ova firma, inkasirala je profit u visini od 5,6 milijardi dinara. Iako je vlasnik Industrije mesa „Matijević“, u međuvremenu bio hapšen, njegova firma je uspešno završila prethodnu godinu sa nešto manjom zaradom, ali i dalje preko 1,5 milijardi dinara.

Iz negativnog bilansa izašla je i kompanija „Fijat automobili Srbija“ iz Kragujevca. Poredeći sa svim ostalim firmama sa liste, ona je tokom 2013. godine angažovala ubedljivo najveći broj novih radnika. Prema podacima iz APR-a, broj zaposlenih u „Fijatu“ povećan je za 1.870, dok se „Delez“ našao odmah iza sa 1.057 zaposlenih novih radnika u istom periodu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор