“Zastava oružje”, “Krušik” i “Monus” najveći poreski dužnici

made-in-germany-rs-pare

Na čelu liste 422 aktivna preduzeća koja su najveći poreski dužnici u Srbiji, nalazi se kragujevačka kompanija “Zastava oružje”, sa 7,7 milijardi dinara duga, objavljeno je na sajtu Poreske uprave Srbije (PU).

Po iznosu poreskog duga sa stanjem od 31. marta ove godine, na drugom mestu je “Krušik” iz Valjeva sa dugom od 2,59 milijardi dinara, na trećem mestu je “Monus” iz Beograda sa iznosom od 2,17 milijardi, PPT “Namenska” iz Trstenika je na četvrtom mestu sa 2,14 milijardi, a peta je kompanija “Borba” sa 1,86 milijardi dinara poreskog duga.

Na ovom neslavnom spisku dalje se nalazi „Lola livnica“ iz Beograda sa dugom od 941,6 milona dinara, “Mera invest” sa 910,5 miliona i “Sloboda” iz Čačka sa 863,4 miliona dinara duga za porez. Na spisku najvećih poreskih dužnika su i “Farmakom”, “Agroživ”, “Mitrosrem”, „Vujić Valjevo“, “Zekstra” grupa, Kompanija “Novosti”, “Komgrap”, “RTS”, Fudbalski klub “Partizan”, “Verano motors”, “Beohemija”…

Među najvećim poreskim dužnicima nalazi se 760 preduzeća koja su u stečaju i likvidaciji, 423 koja su brisana iz registra, 227 u restrukturiranju, kao i 157 firmi kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PIB). U velikim poreskim dugovima je i 706 preduzetnika, na čelu sa Milanom Vasiljkovićem, vlasnikom „Zelene jabuke“ iz Smederevske Palanke, čiji dug iznosi 117,6 miliona dinara.

“Beobanka” je najveći dužnik u stečaju, sa 30,9 milijardi dinara duga, a za njom je i “Investbanka” sa poreskim dugom u iznosu od 23,2 milijarde dinara. Međutim, Poreska uprava nema mogućnost da prinudno naplati dug od preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju, objavljeno je na sajtu Poreske uprave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор