Troškovi u Srbiji veći od primanja

made-in-germany-rs-pare

Prosečna mesečna primanja po domaćinstvu u Srbiji su u prva tri meseca 2015. godine iznosila 58.800 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstva bili 60.295 dinara.

U saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) navodi se da od ukupno raspoloživih mesečnih sredstava po domaćinstvu, 95,5 posto čine prihodi u novcu, dok ostatak od 4,5 posto predstavljaju prihodi u naturi, prenosi agencija “Tanjug”.

U raspoloživim sredstvima domaćinstava na mesečnom nivou, najveći udeo pripada prihodima iz redovnog radnog odnosa, odnosno 48 procenata, penzije učestvuju sa 29,2 posto, a prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 4,5 posto, dok na ostala primanja otpada 4,5 posto.

U Srbiji mesečni izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznose 60.295 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića, odnosno 34,9 posto, a za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva 17,1 posto.

Za njima su izdaci za transport, koji obuhvataju 9,3 posto, ostali lični predmeti i ostale usluge od 5,8 posto, odeća i obuća od 5,4 posto, komunikacije 5,3 posto, zdravlje 4,5 posto i oprema za stan i tekuće održavanje 4,5 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор