Zabrana za divlje životinje u nemačkim cirkusima?

made-in-germany-rs-cirkus-tigar

Poslednji nemio događaj, kada je u nemačkom gradu Odenvaldu odbegli cirkuski slon po imenu Bejbi napao i ubio 65-godišnjeg muškarca, bio je povod za novi talas zahteva za zabranu držanja divljih životinja u cirkusima.

Za slona ubicu više nema mesta u cirkuskim tačkama i svoj novi dom naći će u zoološkom vrtu. Aktivisti za zaštitu životinja u Nemačkoj već decenijama traže zabranu egzotičnih životinja u cirkusu, a kao razlog za to navode skučeni prostor, čest transport i dresuru, koju vide kao nasilje prema životinjama. Po njima, slonovi, divlje mačke i medvedi ne kreću se i ne druže dovoljno. Peter Hefken iz organizacije za zaštitu životinja “Peta” kaže da svih 50 cirkuskih slonova, koliko ih još ima u Nemačkoj, predstavljaju “tempirane su bombe”, prenosi “Der Spiegel”.

Slonica Bejbi, stara 34 godine, izuzetno je opasna i najmanje tri puta je napala ljude. Godine 2010. bacila je u vazduh 24-godišnjeg muškarca, koji je u naručju držao svoju bebu, pri čemu je otac ostao bez bubrega, a dete slomilo nogu. U Burladingenu 2012. godine surlom je slomila vilicu 12-godišnjem dečaku koji je prekoračio zonu bezbednosti tokom defilea životinja. Kako tvrde borci za zaštitu životinja, ona je i 2000. godine teško povredila jednu ženu u Severnom Hesenu.

Biolog Tobijas Dornbuš već 20 godina proučava slonove i radi za organizaciju za zaštitu slonova u cirkusu i zoološkom vrtu “European Elephant Group”. On tvrdi da neurotično ponašanje slonice Bejbi govori o neadekvatnim uslovima u kojima ona živi. Po njegovom mišljenju “manje je čudno što je jedna osoba poginula, nego što žrtava nije bilo mnogo više”. Poremećaj u njenom ponašanju, između ostalog, posledica je što je držana odvojeno. Zbog toga organizacija “Peta”, namerava da tuži cirkus i vlasti za ubistvo iz nehata.

Međutim, neki smatraju da čovek i životinja treba da budu zajedno i da je tragičan događaj posledica propusta u bezbednosti, a ne zanemarivanja životinje. Maks Simonait-Barum iz minhenskog cirkusa “Krone”, kaže da “većina ovih aktivista godinama nije bila u cirkusu”, a da su se standardi bitno poboljšali.

U proteklih nekoliko godina u više evropskih zemalja uvedena je zabrana držanja divljih životinja u cirkusima. Među ovim zemljama su i Belgija, Austrija i Finska.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор