U Nišu rast industrijske proizvodnje 27,7%

made-in-germany-rs-industrija-masina

U prvoj polovini ove godine industrijska proizvodnja u Nišu je povećana za čak 27,7 procenata, u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima gradske Uprave za privredu, u prvih šest meseci ove godine u Nišu je ostvaren rast u svim industrijskim sektorima. Proizvodnja energije je porasla za 17,9 posto, poluproizvoda za 22,1 posto, kapitalnih proizvoda za 3,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 59 posto.

Posmatrano po industrijskim granama, najveći rast od čak 42,7 posto zabeležen je u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda veća je za 35,9 posto, a proizvodnja električne opreme za 21,4 posto. Porasla je i proizvodnja metalnih proizvoda (osim mašina) za 12 posto, a proizvodnja računara, elektronskih i opštičkih proizvoda veća je za 3,7 posto, prenosi agencija „Beta“.

Pad industrijske proizvodnje u Nišu od čak 81,4 posto registrovan je kod proizvoda od gume i plastike. Proizvodnja mašina i opreme niža je za 41,7 posto, dok je proizvodnja odevnih predmeta smanjena za 35,8 posto.

Po podacima gradske Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, industrijska proizvodnja u Nišu prošle godine je, u odnosu na pretprošlu godinu, bila manja za 0,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор