Nagli pad industrijske proizvodnje u Nemačkoj

Fabrike u najvećoj evropskoj ekonomiji završile su drugi kvartal sa slabim poslovnim rezultatima, jer je u junu industrijska proizvodnja pala više od očekivanja.

Prema podacima nemačkog Ministarstva ekonomije, industrijska proizvodnja u ovoj zemlji je pala u junu za 0,9 procenata, čime je nadmašena prognoza agencije “Rojters” i projektovani pad od 0,5 posto.

Pad nemačke industrijske proizvodnje je usledio nakon revidiranog rasta za maj, koji je spušten na 2,4 posto. Inače, u odnosi na prethodno tromesečje industrijska proizvodnja je u periodu april-jun zabeležila rast od 0,4 posto, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

– To nije sjajan rezultat, ali je mogao biti i gori – kaže Aleksandar Kriger, ekonomista nemačke banke “Bankhaus Lampe”.

U Nemačkoj je u junu proizvodnja u prerađivačkom sektoru pala za 0,8 posto, dok je aktivnost u građevinskom sektoru snižena za 3,2 posto. S druge strane, proizvodnja energije je skočila za 2,9 posto.

Podatke o bruto domaćem proizvodu nemačke privrede za drugi kvartal 2018. nemačka Savezna kancelarija za statistiku (Destatis) će objaviti narednog utorka. Analitičari anketirani od strane Rojtersa predviđaju ubrzanje kvartalnog rasta privrede na 0,4 posto sa 0,3 procenta iz prva tri meseca tekuće godine.

Prema desezoniranim podacima Destatisa, nemački izvoz je u junu ostao nepromenjen u odnosu na maj, dok je uvoz porastao za 1,2 posto. Trgovinski suficit je pao na 19,3 milijarde eura sa naviše revidiranih 20,4 milijarde eura iz maja.

U prvoj polovini ove godine, trgovinski suficit Nemačke iznosio je 121,5 milijardi eura, što je gotovo na istom nivou kao i u prvom polugodištu prošle godine, kada je bio na nivou od 121,3 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор