Nemci hvale odnos Srbije prema izbeglicama

made-in-germany-rs-imigranti02

Nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ) piše da je Srbija sa mnogih strana dobila pohvale za način na koji se odnosi prema izbeglicama, i da se po tome izdigla iznad svojih komšija, pre svih Mađarske, ali i Bugarske.

U tvitu portparolke kancelarije nemačke organizacije „Arbajter-Samariter-Bund“ u Beogradu Tijane Laban, koji FAZ citira, kaže se da u Srbiji do sada nije zabeležen ni jedan napad na migrante, već samo dobra dela i pomoć za siromašne ljude, na šta je autorka ponosna.

FAZ takođe ističe da prema mišljenju evropske elite, premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlada u izbegličkoj krizi čine više pozitivnog nego negativnog, za razliku od mađarskog predsednika vlade Viktora Orbana, čije izjave i postpupci nailaze na negodovanje.
U tekstu nemačkog lista navodi se da “čak i mnogi aktivisti koji se brinu o izbeglicama, a koji obično ne govore pozitivno o Vučiću, u ovoj situaciji nalaze samo reči hvale za srpsku vladu“.

FAZ podseća da je predsednik srpske vlade krajem avgusta izneo put koji će Beograd slediti u migrantskoj krizi. Prilikom posete jednom prihvatnom centru u četvrtak, Vučić je rekao da je “reč je o ljudima u nevolji, ne kriminalcima ili teroristima“, kao i da će se Srbija odgovorno ponašati prema izbeglicama i da će im pomoći još više nego do sada, prenosi FAZ i iznosi komentar da je na kritike skeptika da je „premijeru lako da tako govori, jer zna da će izbeglice samo proći kroz Srbiju“, Vučić najavio da će Srbija prihvatiti određen broj migranata.

Nemački list takođe podseća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u više navrata zabranjivalo skupove desničarsko-radikalnih organizacija na kojima je trebalo da se vodi kampanja mržnje protiv izbeglica. FAZ ne zaboravlja da pomene i hapšenje dvojice policajaca koji su pokrali izbeglice u Beogradu.

„Dok se Srbima još iz doba balkanskih ratova ’90. godina u inostranstvu pripisuje da su šovinistički i ksenofobični narod, Srbija se u 2015. ukupno gledano, predstavlja kao mirna država, koja želi da pomogne“, zaključuje Frankfurter algemajne cajtung.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор