Firme koje su uništavale srpsku ekonomiju

made-in-germany-rs-pare-lisice

Trenutno sto srpskih firmi ima blokirane račune zbog duga od čak 117,3 milijarde dinara, odnosno od skoro milijardu eura, a od ovog broja 40 preduzeća pojedinačno duguje više od milijardu dinara.

Na listi najvećih dužnika nalaze se firme poznatih srpskih bisnismena: Miroslava Bogićevića, Gorana Perčevića, Željka Žunića, Dragana Đurića, Mila Đuraškovića… Milijardu eura je samo deo njihovog duga, koji je dospeo na naplatu, na šta treba dodati i kamatu, prenose „Večernje novosti“.

Najveći dug od 13 milijardi dinara imaju preduzeća Miroslava Bogićevića, vlasnika kompanije „Farmakom“. „Crnu listu“ predvode upravo dve Bogićevićeve firme: somborska „Fabrika akumulatora“ sa dugom od 4,4 milijarde dinara, i „Mlekara Šabac“ sa 3,6 milijardi dinara. Svi računi obe ove firme blokirani su bez prekida 624 dana. Više od milijardu dospelog duga imaju i „Zajača“ iz Loznice i Rudnik „Lece“, takođe u njegovom vlasništvu, pokazuju podaci odeljenja prinudne naplate Narodne banke Srbije (NBS), sa stanjem na dan 31. decembar 2014. godine. Na spisku dužnika u blokadi nema matičnog preduzeća „Farmakom“, s obzirom na to da je u stečaju od septembra prošle godine, zbog čega je zaštićeno od prinudne naplate.

Dalje se na „crnoj listi“ nalaze novosadska „Agencija za krizni menadžment“ (3,25 milijardi), „Finam skin“ iz Beograda (3 milijarde), „Agroživ“ iz Žitišta (2,8 milijardi)… Tu je i preduzeće Gorana Perčevića, „Interkomerc agrar“ sa 680 miliona dinara duga, kao i „Lavera“ sa dugom od 1,18 milijardi dinara, koja se takođe povezuje sa Perčevićem.

Računi „Nibens“ korporacije, u vlasništvu Mila Đuraškovića, blokirani su zbog 2,56 milijardi duga, dok „Mera invest“, koja se preko kiparskog vlasnika povezuje sa Markom Miškovićem, duguje 802 miliona dinara. Tu se nalaze i preduzeća Željka Žunića: „Beohemija-inhem“, koje je blokirano zbog dospelog duga od 2,36 milijardi i „Dalija“ sa blokadom od 2,48 milijardi, a „Zekstra“, firma Dragana Đurića, u blokadi je jer duguje 1,82 milijarde dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор