Za kamiondžije na putu kroz Nemačku ne važi minimalac

made-in-germany-rs-autoput-nocu

Vlasti u Nemačkoj privremeno su obustavile primenu mere o minimalnoj zaradi koju strani poslodavci moraju da plate vozačima kamiona tokom prolaska kroz Nemačku, a ovakvu odluku prva je pozdravila Poljska.

Posle razgovora sa poljskim kolegom u Berlinu, nemačka ministarka rada Andrea Nales je izjavila da je odluka doneta iz obzira prema nemačkim susedima i dodala da će obustava ostati na snazi sve dok evropski propisi o tom pitanju ne budu razjašnjeni. Vladislav Košnjak-Kamiš, poljski ministar rada nazvao je ovaj potez Berlina “dobrom odlukom” i pozvao Brisel da rasčisti pravnu situaciju “što je pre moguće”, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemačka je jedina evropska država koja ne isključuje tranzitne radnike iz svog zakona o minimalnoj zaradi, čak i ako vozači kamiona samo nekoliko sati prolaze kroz Nemačku.

Nakon što je u Nemačkoj usvojen zakon o uvođenju minimalne zarade, koja od 1. januara ove godine iznosi 8,50 eura po satu, poljske transportne kompanije i vlada u Varšavi uputile su kritike Berlinu. Jedno udruženje poljskih prevoznika prošle nedelje je ovakvu meru Nemačke okarakterisalo kao “diskriminatornu i neproporcionalnu”, pošto se njome od poljskih kompanija zahteva da vozačima isplate nemačku minimalnu zaradu za period koji provedu na njenoj teritoriji, ili će u suprotnom biti kažnjene.

Poljska vlada pozvala je zvanični Berlin da izmeni ovaj sistem, uputivši žalbu i zvaničnom Briselu, gde je prošle nedelje Evropska komisija (EK) otvorila ovaj slučaj kako bi utvrdila da li je mera u skladu sa evropskim zakonom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор