Nemački poslodavci izbegavaju isplatu minimalca

made-in-germany-rs-nemacka-minimalac

Sve je veće nezadovoljstvo sindikata u Nemačkoj zbog tamošnjih poslodavaca koji neprestano iznalaze sve kreativne načine da izbegnu isplatu novih, zakonom zagarantovanih minimalnih zarada.

Od naplaćivanja korišćenja noževa na radnom mestu, do davanja raznih kompenzacija zaposlenima u klanicama, poput vaučera za solarijume, nemački poslodavci dovijaju se na razne načine kako bi izbegli isplatu minimalca.

Ove godine je vlada kancelarke Angele Merkel, po prvi put u Nemačkoj uvela opštu minimalnu zaradu od 8,50 eura po radnom satu. Ovaj je zakon bio ideja Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je u 2013. godini ovu ideju postavila kao uslov za pridruživanje koaliciji Merkelove pred parlamentarne izbore, prenosi agencija „Rojters“.

SPD je tvrdila da je uvođenje minimalne zarade neophodno jer je u protekloj deceniji došlo do velikog povećanja broja radnih mesta sa niskim primanjima, kao i da bi od tog zakona korist moglo imati 3,7 miliona ljudi. Međutim, u periodu nakon stupanja na snagu ovog zakona, ispostavilo se da velikom broju radnika plata nije povećana. U nemačkom trgovinskom sindikatu „NGG“ navode da dnevno prime oko 400 žalbi radnika na svoje poslodavce koji na različite načine zaobilaze ovaj zakon.

– Možemo uočiti širok spektar kreativnosti poslodavaca koji nastoje da zaobiđu isplatu minimalnih plata. Radnici više nisu plaćeni za prekovremeni rad, dok se drugima naplaćuje za piće i garderobu koju moraju da nose na radnom mestu – priča Burkhard Zibert iz ovog sindikata.

Andrea Nales, nemačka ministarka rada, priznaje da postoje problemi sa implementacijom ovog zakona, ali i kaže da još nije čula pritužbe zbog kojih bi zakon možda trebalo menjati.

Agencija „Rojters“ takođe navodi da su se mesari u Nemačkoj žalili da moraju da plate proviziju u vrednosti do 100 eura mesečno kako bi koristili noževe koji su im potrebni za sečenje mesa, dok sa druge strane, pekari tvrde da im poslodavci često daju peciva i hleb umesto gotovine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор