Železarom će upravljati holandski „HPK inženjering“

made-in-germany-rs-livnica

Holandska kompanija „HPK inženjering“ Džona Gudiša i Petra Kamaraša upravljaće „Železarom Smederevo“, na osnovu odluke Vlade Srbije. U užem izboru bila su tri ponuđača: američki „Esmark“, „HKP inženjering“ i austrijsko švedski konzorcijum „Inteko Emlog“.

Kako se navodi u saopštenju, „Vlada je prihvatila odluku Komisije za odabir najpovoljnijeg predlagača i preporučila nadležnim organima železare i zadužila Ministarstvo privrede da sprovede potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju privrednog društva „Železara Smederevo“. Ugovor bi trebalo da bude potpisan u roku od tri dana nakon ove odluke.

Prema uslovima konkursa, od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija u proizvodnju i osvajanje novih tržišta. Menadžment je bio u obavezi da dostavi incijalni i indikativni plan koji je, između ostalog, trebalo da sadrži i strategiju prodaje Železare, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovan plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novih zapošljavanja.

Kako bi srpska čeličana ispunila zacrtane ciljeve, bilo je predviđeno da je vodi 12 direktora, jer su se za toliko ljudi tražile radne biografije u domenu poslova u proizvodnji, nabavci, prodaji, finansijama, računovodstvu, oporezivanju i finansiranju investicija, prenosi „B92“.

Odluku o raspisivanju javnog poziva za profesionalni menažment Vlada Srbije je donela 17. februara, nakon završetka neuspelih pregovora sa američkom kompanijom „Esmark“, o strateškom partnerstvu i preuzimanju 80,01 posto državnog kapitala „Železare“. Vlasnik „Esmarka“ Džejms Bušar i Peter Kamaraš, partner u „HPK inženjeringu“, doskorašnji poslovni partneri, u trku za profesionalni menadžment „Železare“ ušli su posebno. „Esmark“ je nedavno podneo i tužbu protiv slovačkog biznismena, zbog kako su naveli, „podrivanja nastojanja kompanije „Esmark Jurop“ da privatizuje Železaru Smederevo“ u kojoj traže odštetu od više od 100 miliona dolara.

„Železara Smederevo“ ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012. godine, kada je dotadašnji vlasnik, američki Ju-Es stil, nakon devet godina odlučio da je proda za jedan dolar zbog poslovnih gubitaka zbog ekonomske krize i pada cene čelika na svetskom tržištu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор