Opet štrajkuju piloti „Lufthanze“

made-in-germany-rs-lufthansa-pilot

Oko 750 letova nemačke aviokompanije „Lufthanza“ otkazano je danas zbog još jednog u nizu štrajka pilota, koji su ovoga puta najavili dvodnevni prekid rada.

Kao i prethodne obustave rada, piloti su i ovaj štrajk započeli zbog dugoročnog spora sa upravom kompanije oko uslova za prevremeno penzionisanje, javljaju nemački mediji.

Na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu otkazano je više od polovine od ukupno 1.400 predviđenih sletanja i poletanja aviona na kraćim domaćim i evropskim linijama, što će, kako je izjavio portparol „Lufthanze“, pogoditi oko 80.000 putnika, prenosi agencija „Frans pres“.

Ovim štrajkom nisu obuhvaćeni letovi „Lufthanzinih“ ćerki kompanija: „Džermanvings“, „Jurovings“, „Svis“ i „Austrijan erlajns“.

Sindikat pilota nemačke aviokompanije saopštio je da će štrajk biti na snazi i tokom sutrašnjeg dana, pa će se, osim na domaće i evropske letove, on odraziti i na prekookeanske letove.

Aktuelni štrajk pilota „Lufthanze“ dvanaesti je po redu počev od aprila meseca prošle godine, organizovan zbog plana uprave ove aviokompanije da ukine propis prema kojem piloti mogu da se penzionišu sa 55 godina života, a zatim da primaju do 60 procenata plate sve dok ne napune 65 godina, kada prema nemačkom zakonu imaju pravo na punu penziju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор