Nemački piloti i železničari opet u štrajku

made-in-germany-rs-strajk-db

Nemački vozovi neće saobraćati tokom naredne noći zbog štrajka železničara, a tokom naredna dva dana ponovo će štrajkovati i piloti nemačke aviokompanije „Lufthanza“.

Zbog spora sindikata pilota sa rukovodstvom „Lufthanze“ oko programa prevremenog penzionisanja, sutra i prekosutra neće leteti nemački teretni avioni. Piloti se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti, kao i na nove uslove pod kojima je ostvarivanje prevremenog penzionisanja moguće.

„Piloti „Lufthanze“ će sutra i prekosutra od 13,00 do 20,30 sati biti u štrajku i neće upravljati nijednim avionom koji polazi sa nemačkih aerodroma. Uprava „Lufthanze“ se pokazala kao izuzetno tvrdoglava u održanju svojih planova o reformiranju penzionog programa zbog čega sindikat nema drugog izbora sem da pokrene nove štrajkove“, navodi se u saopštenju sindikata pilota „Kokpit“, prenosi agencija „Frans pres“.

Međutim, rukovodstvo „Lufthanze“ tvrdi da su „pokazali spremnost za postizanje kompromisa u pregovorima sa „Kokpitom“ i da su predložili nove razgovore o spornim pitanjima“.

Sindikat radnika u nemačkoj železnici „GDL“ pozvao je zaposlene da večeras održe devetočasovni štrajk kako bi zbog spora oko plata izvršili pritisak na državnog operatera železnice „Dojče bana“. Štrajk je zakazan za 21,00 čas, a trajaće do 6,00 sati ujutru. Sindikat zahteva petoprocentno povećanje plata za radnike, kao i skraćenje radne nedelje sa 39 na 37 radnih časova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор