„Esmark“ preuzima „Železaru Smederevo“

made-in-germany-rs-usijana-masa-fabrika

Vlada Republike Srbije saopštila je da je za strateško partnerstvo u „Železari Smederevo“ prihvaćena ponuda američke kompanije „Esmark Juroup B.V“ iz Amsterdama, kao i da sada slede pregovori sa izabranim ponuđačem radi zaključivanja ugovora.

Na tender za privatizaciju „Železare Smederevo“ stigle su tri ponude od kojih je validna bila samo ponuda kompanije „Esmark“. Ponudu ove kompanije vlada je prihvatila posle razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije „Železare“, međutim, detalji ponude za preuzimanje četiri petine smederevske železare zvanično još nisu saopšteni, prenosi „B92“.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju „Železare“ ponuđena je kupovina udela od 80,01 posto, dok bi vlasnik preostalih 19,99 posto ostala država. Inače, za privatizaciju ove fabrike već su bila raspisana dva tendera na koja se nije javio ni jedan ponuđač. Na treći tender raspisan u decembru prijavljena su tri ponuđača, a jedina validna ponuda bila je ponuda kompanije „Esmark“.

Džejms Bušar, osnivač i prvi čovek „Esmark stil grupe“, ranije je izjavio da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u narednih nekoliko godina uložiti u srpsku čeličanu 400 miliona dolara, kao i da neće biti otpuštanja. On je naglasio da bi „Esmark“ samo u 2015. godini investirao 28 miliona dolara u „Železaru“, kako bi se pokrenula i druga visoka peć koja ne radi već nekoliko godina, a ulagalo bi se, kako je rekao, i u centralnu fabriku.

Smederevska železara prvi put je prodata nakon stečaja u martu 2003. godine američkom „Ju-Es stilu“ za 23 miliona dolara i do početka 2012. godine bila je veliki izvoznik sa udelom do 13 posto u ukupnom izvozu Srbije. Vlada je u januaru 2012. godine otkupila „Železaru“ od „Ju-Es-Stila“ za simboličnu cenu od jednog dolara. Od tada država Srbija mesečno dotira proizvodnju „Železare“ sa oko 10 miliona dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор