Mladi glumac pokrenuo radionicu „Paun sapuni“

made-in-germany-rs-paun-sapuni

Mladi glumac Vladimir Vasilić nedavno je osnovao radionicu „Paun sapuni“ i pokrenuo proizvodnju glicerinskih, mirišljavih sapuna neobičnih oblika i pakovanja.

Na ideju je došao sasvim slučajno, gledajući na televiziji prilog u kome je jedna gospođa pravila sapune po staroj tradicionalnoj recepturi. Kako kaže, tada se zainteresovao, jer je već nekoliko poslednjih godina razmišljao o privatnom poslu kojim bi se bavio, a želeo je da taj posao bude dovoljno kreativan i da drži pažnju, prenosi agencija „Tanjug“.

– Tako sam pokušao da pravim glicerinske sapune, a to mi je pružilo i mogućnost da se igram bojama, oblicima i mirisima. Počeo sam da istražujem, učim, razgovaram sa ljudima i sakupljam savete i došao do toga da započnem ovaj biznis. Raspitao sam se i za eventualnu pomoć države, odnosno da li postoje neka sredstva za pokretanje sopstvenog posla. Kada sam odlučio da konkurišem, napisao sam biznis plan i tako je krenula priča. Izabrali su me i dobio sam novac. Reč o ne prevelikoj sumi od oko 160.000 dinara bespovratnih sredstava, koje sam dobio preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a koje sam uložio u nabavku sirovina – kaže Vasilić i napominje da mu je od velike koristi bila obuka u NSZ za započinjanje privatnog posla.

Vasilić je Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu 2004. godine. Posle je radio šest godina u šabačkom pozorištu, da bi potom upisao postdiplomske studije u Pragu.

– Radio sam u pozorištu i to je bilo moje dragoceno životno iskustvo, jer mi je to primarna profesija. Kada sam smišljao šta bi bilo drugo čime bih se bavio, našao sam vezu između te dve profesije. Kreativnost je bila na prvom mestu, ali i igra je važan deo. Ja se igram, ali pravim i ozbiljan posao. Posao ide u pravom smeru, a najvažnija je pozitivna energija, koja me, srećom, ne napušta. Trudim se da tu energiju sačuvam i da proširim proizvodnju i plasiram sapune na tržište na što bolji način – priča Vasilić.

Za sada Vasilić dnevno može da proizvede 30 do 40 komada sapuna, a želja mu je da zaposli još nekoga, kao i da izvozi svoje proizvode na strano trzište. Sve sapune kako je kazao, radi ručno, elemente za sapune takođe seče ručno, a glicerinsku bazu topi na određenoj temperaturi.

Njegovi prozivodi sada mogu da se kupe u beogradskim prodavnicama starih zanata, ručne izrade, kao i u radnjama sa suvenirima u Knez Mihailovoj ulici i tržnim centrima „Ušće“, „Delta city“ i „Stadion“, a Vasilić ističe da ga posebno raduje što su za njegovore proizvode zainteresovani i stranci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu