U Nemačkoj žene duplo manje zarađuju od muškaraca

made-in-germany-rs-man-vs-women

Kako je pokazala jedna studija istraživačkog instituta „DIW“ iz Berlina, nejednakosti u zaradama između žena i mušakaraca u Nemačkoj još su veće kada se ima u vidu celokupan prihod, a ne samo mesečne plate.

Ako se u obzir uzmu svi prihodi po osnovu rada, kapitala i nekretnina, žene u Nemačkoj u proseku zarađuju 49 posto manje nego muškarci, navodi se u ovoj studiji koja se bazira na podacima o poreskim prijavama, prenosi agencija „Frans pres“.

U studiji se objašnjava kako ovaj rezultat ukazuje na još dublju nejednakost u zaradama po rodnoj osnovi, nego što su na to nedavno upozorili rezultati istraživanja nemačkog Saveznog zavoda za statistiku „Destatisa“, na osnovu kojih zaposlene žene u Nemačkoj po radnom satu zarađuju 22 procenta manje nego njihove muške kolege.

Stručnjaci sa berlinskog instituta „DIW“, za ovakve nejednakosti kažu da uglavnom potiču od činjenice da se žene bave poslovima koji su manje plaćeni. One takođe nerado prihvataju dodatne poslove i skraćeno radno vreme, a trudnoća vrlo često dovodi do prekida zaposlenja. Takođe, prihodi žena po osnovu kapitala čine tek 66 posto prihoda koje stiču muškarci u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор