Nemci za tri sata zarade četvrtinu srpske plate!

made-in-germany-rs-euro-stoperica

Kupovna moć srpskih građana najmanje je za trećinu niža nego u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, uključujući tu i naše susede, iako su cene energenata kod nas niže, a cene osnovnih životnih namirnica skoro da su iste kao i u drugim zemljama, piše „Kurir“.

U Srbiji 100 eura predstavlja 26,5 procenata prosečne plate, dok je to u Nemačkoj i Francuskoj 4,9 i 4,8 procenata. Kod nas je prosečna cena rada 1,6 eura po satu, a u Nemačkoj ona iznosi 31,7 eura. Dok Nemac za 100 eura može da kupi 100 litara eurodizela, Srbin može svega 74,6 litara. Ovakva računica pokazuje da prosečan Nemac 100 eura, odnosno četvrtinu srpske plate, zaradi za samo tri sata rada.

Predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša Jovan Jovanović, smatra da cene nisu dovoljan reper za poređenje kupovne moći u različitim zemljama, već da u obzir uvek mora da se uzme i visina zarade.

– U Srbiji 100 eura nije isto što i u Francuskoj. Kada se govori da imamo najniže cene u odnosu na druge zemlje, to nije realna slika životnog standarda, jer su te cene previsoke u odnosu na ovdašnju prosečnu zaradu. Kada se tako gleda, mi smo pri dnu u odnosu na ostale zemlje u Evropi. Zbog toga se stalno povećava procenat nenaplativosti komunalija i ostalih potraživanja države prema građanima – ističe Jovanović.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je većina cena u Evropi dvostruko viša nego u Srbiji ali da naši građani, uprkos tome, imaju mnogo nižu kupovnu moć.

– Oko 800 artikala u Srbiji je upola jeftinije nego u Evropi. Kad se u obzir uzmu cene svih proizvoda, plata od 380 eura u Srbiji je kao plata od 760 eura u Francuskoj. Ima proizvoda koji su jeftiniji u Evropi, ali to je retko, dok su usluge tamo daleko skuplje. Iako je Srbija jeftinija zemlja, ne možemo da kupimo koliko i Nemci, i nikada nismo ni mogli – objašnjava Nikolić.

Miloje Kanjevac, ekonomista iz Instituta za istraživanje tržišta smatra da je kupovna moć u Srbiji mala jer su male zarade.

– Kako da kupujemo kada imamo male plate ili smo nezaposleni, pa platu uopšte nemamo. Sve je u tome da li je zemlja razvijena ili nije. Mala proizvodnja uzrokuje malu potrošnju, jer narod nema od čega da živi – naglašava Kanjevac.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор