Još 500 srpskih lekara dobiće posao

made-in-germany-rs-mladi-lekari

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će do kraja ove i početkom sledeće godine u zdravstvu biti zaposleno još oko 500 ljudi, uglavnom lekara.

U intervjuu za „Večernje novosti“ on je objasnio da, iako postoji zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, radna mesta moraju se popunjavati uz odobrenje Vladine komisije, kako ne bismo ostali bez stručnjaka, a posebno specijalista u zdravstvu.

– Hoćemo po prvi put da napravimo ozbiljnu koncepciju za narednih pet ili 10 godina i dinamiku kako da zapošljavamo nove kadrove u zavisnosti od toga kad ko odlazi u penziju ili iz nekih drugih razloga odlazi iz državnog zdravstva – rekao je Lončar i naglasio da će biti olakšani uslovi za dodelu specijalizacija.

Kao trenutno najdeficitarnije specijaliste u Srbiji, ministar je naveo anesteziologe, radiologe i patologe. Na pitanje koji su najveći izazovi u zdravstvu, Lončar je rekao da još uvek ne postoji informacioni sistem i nacionalni zdravstveni račun.

– Toliko novca je potrošeno, a mi u 21. veku ne možemo da vidimo koliko lekari rade, koliki je obim njihovog posla, niti kolika je potrošnja materijala – naglasio je Lončar i dodao da zato uspostavljanje takvog sistema predstavlja prioritet za naredni period.

Ministar je ocenio da bi sa boljom organizacijom posla moglo i sa malo novca više da se postigne u zdravstvu. Kako kaže, formirani su timovi stručnjaka radi uspostavljanja jedinstvenog sistema, kako bi se pacijenti u celoj zemlji lečili na isti način i podjednako kvalitetno.

Ministar Lončar je rekao i da će broj pacijenata na listama čekanja, na kojima je trenutno više od 70.000 ljudi, do kraja godine biti smanjen za 10 do 15 posto, a da prave rezultate treba čekivati u sledećoj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор