Od dobre pripreme za razgovor zavisi da li ćete dobiti posao

made-in-germany-rs-rukovanje.jpg

Na intervjuu za posao bitno je da govorite istinu i predstavite sebe u pravom svetlu.

Svaka laž je lako proverljiva, ne ponavljajte fraze koje ste pročitali na internetu, naučite osnovne stvari o kompaniji u kojoj konkurišete za posao i potrudite se da pošaljete originalno motivaciono pismo – savetuje Tijana Tadić, direktorka ljudskih resursa u „Denjub fuds grupi“ nakon međunarodne konferencije „HR Business Arena 2014“.

„Infoarena“ je i ove godine u Dubrovniku po 12 put organizovala ovu konferenciju koja je okupila stručnjake za ljudske resurse (HR), direktore i profesore iz regiona, a povodom aktuelnog problema zapošljavanja mladih, prenosi agencija „Tanjug“.

Po rečima Tijane Tadić, profesionalci umeju da prepoznaju floskule koje kandidati nauče sa interneta, poput one „ja sam radoholičar“, ili „zapostavio sam porodicu, decu i prijatelje zato što sam vredni radnik i želim da izgaram na poslu“…

– To nije nešto što na razgovoru za posao želimo da čujemo. Intervju za posao je stresna situacija i sasvim je u redu biti nervozan ili imati znojav dlan. Stavite antiperspirant na desni dlan i on će biti suv. Tako vam neće biti neprijatno kad se rukujete sa menadžerom ljudskih resursa – objašnjava dalje Tadićeva.

Kako kaže, prilikom odabira kandidata ključna je njegova stvarna motivacija i potencijal, dok sve ostalo može da se doradi. Međutim, prava priprema za razgovor za posao treba da podrazumeva ozbiljno istraživanje o kompaniji, što podrazumeva odlazak na veb sajt i informisanje preko prijatelja ali i klijenata, kako bi se dobro upoznali proizvodi i vrednosti te firme, naglašava Tadićeva.
HR menadžerka „Limunda“ Milica Ivić, kaže da mnogi greše što u radnoj biografiji (CV) ne navode radno iskustvo, ukoliko nisu bili prijavljeni u nekoj firmi, ako su volontirali, ili radili preko studentske zadruge.

– Mladi u CV obično ne stave volontersko iskustvo, rad u kafićima ili preko omladinskih zadruga. Nama se desavalo da tek na razgovoru dođemo do tih saznanja. Na pitanje zašto to nisu uradili, obučno odgovaraju da tamo nisu bili prijavljeni, a sve te informacije govore o radnom iskustvu neke osobe. Fraze treba izbegavati. Mnogi pišu da su timski igrači, da mogu da rade pod stresom, ali to su neke uopštene stvari na osnovu kojih mi ne možemo da zaključimo ništa. Zato je važno poslati motivaciono pismo iz kojeg se vidi kakva je osoba kandidat i kakve vrednosti ima. To je suština, da se preklope vrednosti kompanije i kandidata, a veštine i posebna znanja mogu da se nadoknade – kaže Ivić.

Nataša Prodanović, HR stručnjak kompanije „Koka Kola Helenik“ objašnjava da postoji puno parametara koji se uzimaju u obzir prilikom razgovora sa kandidatom za posao. Kako kaže, kriterijumi zavise od pozicije za koju se osoba prijavila, a u dalji tok selekcije ne uključuju se kandidati koji u biografijama nisu odgovorili na osnovne uslove konkursa.

Predsednik uprave u „NLB“ banci Janko Međa, smatra da zaposleni mora pokaže da razume klijente.

– Danas banke imaju lošu reputaciju, mahom zbog toga što su se u proteklim dekadama udaljile od rada sa klijenatima. Nama trebaju mladi ljudi sposobni da razumeju tržište, trendove i klijente. Od onih koje procenimo kao talente očekujemo i odgovarajući karakter, pri tom ne mislim na talenat u smislu znanja i veština. Voleo bih da zaposlim ljude sa karakterom, koji ne odustaju kad stvari postanu teške i koji se ne boje izazova i voljni su da daju sve od sebe kad stvari ne idu onako kako su planirali – rekao je Međa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор