Trik pitanja poslodavaca na razgovoru za posao

made-in-germany-rs-ispitivanje

Ukoliko se nađete u situaciji da ste izabrani u uži krug kandidata za neki posao i pozvani ste na razgovor kod poslodavca, ništa još nije završeno, jer u stvari, glavni „izazovi'“ su tek pred vama.

Poslodavci su prepuni pitanja kojima igraju psihološke igre sa svojim budućim radnicima, piše „tportal.hr“.

Ovde je nekoliko ”trik” pitanja kojima će pokušati da vas “zaskoče” na razgovoru:

„Recite nam nešto o svojim poslovnim dostignućima na koja ste najviše ponosni.“
Pitanje je naizgled bezazleno, ali ustvari treba pripaziti, jer poslodavci na ovaj način žele da otkriju ko ste zaista. Dobro pripremite podatke o sopstvenim rezultatima koje ste postigli, o projektima na kojima ste radili i načinu na koji radite. Pazite da sve to pažljivo, istinito i mudro predstavite, jer na osnovu tih podataka poslodavac će složiti vašu poslovnu ličnost.

„Možete li opisati idealnog kolegu?“
Ovo je čisto psihološko pitanje, jer se zna da ljudi kada opisuju idealnog kolegu, zapravo opisuju sebe i svoje prednosti. Poslodavci znaju da pitaju i šta vam smeta kod kolega, a to su opet osobine koje poseduje i sam kandidat.

„Kako biste rešili ovaj izazov?“
Kandidatu se daje konkretan problem, odnosno izazov, a zatim se od njega traži da objasni kako bi ga postupno rešio. Takvo pitanje otkriva kako se potencijalni radnik stvarno snalazi u realnom svetu. Važno je da budete mirni i skoncentrisani, i da upotrebite sve svoje veštine.

„Šta biste radili prvih sto dana na ovom poslu?“
Na ovaj način poslodavac proverava da li kandidat zna da planira posao i odredi ciljeve. Ako su odgovori uopšteni i nejasni, pokazuju da niste spremni. Čak i ako stvarno ne znate šta biste uradili, pokušajte da odgovorite i svakako pokušajte da odgovarate konkretno. Upotrebite sav svoj talenat i svo iskustvo koje imate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор