Nezakonita pitanja na razgovoru za posao!

made-in-germany-rs-ispitivanje

Na razgovoru za posao teško je odgovarati na trik pitanja poslodavca, ali je još daleko teže izboriti se sa pitanjima koja zadiru u privatan život.

U pitanja koja su nezakonita spadaju sva ona koja se odnose na nečiji porodični život, nacionalnost, seksualno opredjeljenje, religiju i sve drugo što je isključivo nečija privatna stvar i nema veze sa sposobnošću kvalitetnog obavljanja posla. Neka od ovih pitanja poslodavci znaju da postave kako bi otklonili uglavnom opravdane strahove vezane za pouzdanost nekog od kandidata za posao, piše „pressonline.rs“.

U ovakvoj situaciji potrebno je znati kako iskreno odgovoriti na takva pitanja, ali indirektno, tako da kandidat na poslodavca istovremeno ostavi utisak osobe koja je potpuno predana dobijanju posla za koji je konkurisala?

Stručnjaci sa Univerziteta u San Francisku iz Centra za razvoj karijere savetuju kandidatima da prvo sami provere koliko su osetljivi na ovakva pitanja, kao i na koji način planiraju da se izbore sa njima.

Ukoliko kandidat odbije da odgovara na postavljeno pitanje zato što je ono neumesno, svakako će se osećati bolje, ali zasigurno neće dobiti posao. Nasuprot ovome, ako kandidat uspe da zanemari svoj ponos i odgovori na pitanje, sigurno će se osećati loše, ali će bar ostati u trci za radno mesto. Prema mišljenju stručnjaka najbolje rešenje ovog problema upravo je zlatna sredina između dva navedena načina, čiji je smisao da kandidat ne odgovara direktno na postavljena pitanja, već na zabrinutost poslodavca, koja se krije iza ovih pitanja.

Ovo su neki od primera takvih pitanja i odgovora:
Na pitanje: „Da li planirate da sklopite brak u skorijoj budućnosti?“, odgovor bi mogao biti: „Moj privatni život neće biti smetnja mom poslovnom životu.“
Ukoliko poslodavac pita: „Kada planirate potomstvo?“ ili „Imate li decu?“, mogući odgovor bi bio: „Planiram da gradim karijeru nezavisno od porodičnih planova.“
Ako je pitanje: „Kakvog ste zdravstvenog stanja?“, kandidat treba da odgovori da: „Ne postoji zadatak u opisu oglašenog posla koji nije u mogućnosti da se obavi.“
Stručnjaci iz San Franciska, primereno ekonomskim prilikama u svojoj i drugim razvijenim zemljama, na pitanje poslodavca: „Kada planirate da se penzionišete?“ odgovaraju na način koji se u zemlji Srbiji apsolutno podrazumeva i bez pitanja: „Moja karijera i potreba da radim i zaradim su prioritet u mom životu i ne vidim da će se, što se toga tiče, išta promeniti u skorijoj budućnosti.“

Ukoliko kandidat nije u mogućnosti da sa sigurnošću proceni zbog čega poslodavac postavlja neko pitanje, ne treba da se ustručava da ga zamoli za pojašnjenje razloga za takvo pitanje, jer je vrlo važno da sam kandidat shvati i razume svoj budući posao, ali i da proveri da li je zaista u mogućnosti da odgovori na sve njegove izazove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор