Inspekcija rada pojačala kontrolu gradilišta

made-in-germany-rs-gradjevina02

Kontrolišući stotinak gradilišta tokom jula, inspektori rada podneli su 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica, 45 rešenja za otklanjanje nedostataka i 8 zabrana rada zbog nebezbednosti, prenosi „RTS“.

Povodom nedavno usvojenih izmena i dopuna Zakona o radu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspekcija rada organizovali su sastanak sa predstavnicima najvećih građevinskih preduzeća u Srbiji, kako bi razjasnili nedoumice u primeni novih zakonskih pravila.

Jedna od nedoumica koja se tom prilokom mogla čuti, ticala se pitanja ko je odgovoran za eventualnu povredu na radu radnika kojeg je unajmio podizvođač radova.
– Prema takvom radniku obaveze imaju i jedan i drugi poslodavac, što znači i poslodavac sa kojim je zaključen ugovor o radu i poslodavac u čijem prostoru se obavlja određena aktivnost – objasnila je Maja Ilić iz Inspekcije rada.

Firme po Zakonu ugovore o radu moraju sada da imaju na samom gradilištu, pa su građevinari pitali da li mogu da ih čuvaju u elektronskoj formi. Na ovo pitanje odgovor je dao načelnik Inspekcije rada Goran Marković, naglasivši da nije smetnja da se ugovori drže u elektronskoj formi, ukoliko se radi o skeniranom primerku ugovora o radu iz kojeg se vidi da je isti i potpisan.

U kontroli srpskih gradilišta, inspektori su na Koridorima 10 i 11 zatekli oko 20% neprijavljenih radnika, a statistika pokazuje da već godinama u nazad, 20% radnika poginulih na poslu čine upravo oni neprijavljeni i neobučeni za rad. Stoga nadležni najavljuju još strožije kontrole. Po rečima resornog ministra Aleksandra Vulina, ciljevi pojačanih kontrola jesu veća bezbednost radnika, prijava svakog radnika i stvaranje dobrog poslovnog ambijenta.

U narednom periodu Inspekcija rada će ovakve skupove organizovati u celoj zemlji, a u pripremi su i priručnici koji će pomoći da se izbegne različito tumačenje istih propisa. Ovaj priručnik će biti postavljen na sajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор