U Srbiji 2.700 nelegalnih radnika obezbeđenja

made-in-germany-rs-security

Inspekcija rada otkrila je da čak 2.700 radnika u Srbiji nezakonito obavlja posao fizičko-tehničkog obezbeđenja u 13 specijalizovanih agencija.

Kako tvrde u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svi ti radnici obavljali su poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja samo na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, što je u suprotnosti sa Zakonom o agencijama za obezbeđenje, prenosi „Kurir“.

– Nakon 9.000 obrađeno dosijea, pronašli smo 2.700 radnika angažovanih na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju. Taj ugovor nije radni odnos, po njemu ne morate da budete plaćeni i ne morate da plaćate ni jedan porez ni doprinos državi, osim zdravstvenog osiguranja. Na ovom primeru jasno je da poslodavci na ovaj način uspešno izbegavaju plaćanje poreza i doprinosa i znatno oštećuju državni budžet – rekao je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i istakao da u ovoj grani, u kojoj ima gotovo 50.000 zaposlenih radnika, država gubi ogroman novac.

– Na ovaj način država mesečno gubi 102 miliona dinara na porezima i doprinosima, koji bi ušli u budžet da su radnici prijavljeni u skladu sa zakonom. Godišnje je to gubitak od milijardu i 200 miliona dinara – kaže Vulin i navodi da je slična situacija i u pekarama, kozmetičkim i frizerskim salonima.

Prema Zakonu o radu, pravno lice za nezakonito angažovanje radnika može biti kažnjeno sa 800.000 do milion dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор