Godišnje u Srbiji oko 5.000 građevinaca manje

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije upozorava da domaće građevinarstvo koje zapošljava oko 90.000 radnika, opterećuju brojni problemi, da su radnici u sve težem materijalnom položaju, zbog čega ih je svake godine za oko 4.000 do 5.000 manje, prenosi agencija „Tanjug“.

Duško Vuković, predsednik ove sindikalne organizacije navodi da je oko 65.000 građevinskih radnika zaposleno u projektantskim kućama i preduzećima koja se bave visokogradnjom i niskogradnjom, kao i završnim radovima u građevinarstvu, dok oko 25.000 građevinaca radi u proizvodnji građevinskog materijala – ciglarama, crepanama, cementarama, krečanama, kamenolomima i slično. Uz to, sindikat procenjuje da na crno u građevinarstvu radi još između 30.000 i 40.000 radnika, a njihov broj se približava polovini onih koji su prijavljeni.

Kako je Vuković rekao, početkom 2011. godine bilo je registrovano više od 11.000 građevinskih preduzeća, a sada ih je sigurno manje za dve do tri hiljade, imajući u vidu da su mnoga bila registrovana, a nisu imala nijednog zaposlenog ili samo jednog, pa su nestala tokom krize, kao i da je veliki broj preduzeća nestao zbog stečajeva, likvidacije i drugih razloga. Udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu Srbije je, prema njegovim rečima, svega između dva ili tri posto, dok je pre dvadesetak godina bio između osam i 10 posto.

– Prosečna plata građevinskih radnika u poslednjih 15 godina je za 15 do 20 posto niža od prosečne zarade u Srbiji, što govori koliko ovi radnici imaju nizak životni standard. I u ovoj godini se nastavlja takav trend, pa je sada prosečna neto zarada građevinskih radnika nešto malo viša od 35.000 dinara, dok je prosečna zarada u Srbiji viša od 44.000 dinara. Takođe se i proizvodnja građevinskog materijala svake godine alarmantno smanjuje za oko 30 do 40 procenata – upozorava Vuković i dodaje da ne postoje precizni podaci o tome koliko naših građevinara radi u inostranstvu, s obzirom da se oni angažuju, kako kaže, na razne načine i bez nadzora države i sindikata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор