Korišćenjem otpada firmama štede energiju i novac

made-in-germany-rs-reciklaza-otpada

Otpad od slame, kokošiji izmet, koštice od voća i ljuske od kafe neke su od sirovina koje fabrika kotlova „Kirka Suri“ iz Beograda zna kako uspešno da unovči.

Ovo preduzeće došlo je na ideju da zarađuje prerađujući industrijski otpad iz fabrika, ili poljoprivredni otpad sa farmi, pretvarajući ga tako u energiju. Klijenti ove kompanije su zadovoljni, jer ne samo da dobijaju energente za grejanje i struju iz obnovljivih izvora, već i druge uštede koje se mogu meriti i stotinama hiljada eura, pišu „Večernje novosti“.

Na našem tržištu rada većina fabrika je primorana da otpušta radnike, jer im ukupni troškovi za proizvodnju i isplatu plata prevazilaze ostvareni profit. Međutim, grupa beogradskih inženjera osmislila je sistem koji preduzećima omogućava da ne moraju da otpuštaju zaposlene, jer štede na samom procesu proizvodnje. Za jednu fabriku kafe oni su projektovali pogon koji na godišnjem nivou pravi i do 95.000 eura uštede.

– Posla za inženjere nije bilo, pogotovo ne u javnom sektoru. Zato smo morali da smislimo sistem sa kojim ćemo biti konkurentni na tržištu, a ljudima napraviti uštede u poslovanju. Tako smo sebi našli dugoročno zanimanje, ali i sačuvali mnogobrojna radna mesta u drugim postrojenjima. Svaki budući investitor treba da zna da se troškovi energije pri proizvodnji nekog proizvoda kreću i do 60 posto sume ukupnih troškova. Tu smo pronašli mesto za nas, u proizvodnji energije iz biomase, kojom se dobijaju od četiri do osam puta jeftiniji energenti nego kada se koriste klasična goriva – objašnjava Aleksandar Rafevski iz kompanije „Kirka Suri“.

Firme koje u svoje pogone uvode ekološka goriva lakše dobijaju bankarske zajmove, pa je tako kompanija „Martis komerc“ iz Kanjiže, koja se bavi preradom i sušenjem voća, povrća, bilja i začina, dobila od Evropske banke za obnovu i razvoj kredit za energetsku efikasnost. „Kirka Suri“ im je napravila sistem koji obezbeđuje toplu vodu za proces sušenja vazduha, a kotao se loži balama sena. Uprkos uvećanim troškovima zbog pripreme biomase, preduzeće je na godišnjem nivou ostvarilo sniženje ukupnih troškova u visini od 431.000 eura, a kako očekuju, sve uloženo će im se vratiti za manje od tri godine.

Za jednu fabriku kafe, „Kirka Suri“ je izumela postrojenje koje se greje ljuskama od kafe, a koje su ranije bacane, odnosno skladištene na skup način. Sada se u ovoj fabrici otpad koristi za grejanje, a početna investicija u ovu ideju isplatila se za manje od godinu dana, dok je emisija ugljen-dioksida smanjena za 14 procenata.

Ekipa inženjera „Kirka Surija“ iskoristila je kokošiji izmet za proizvodnju struje i toplotne energije na jednoj farmi, praveći od smeća i otpada energente, uz pomoć sagorevanja biomase. Farmi se investicija isplatila za godinu i po dana. Za jedno postrojenje u Nišu iskorišćene su koštice od voća, a firma je sa novim energentom uštedela 150.000 eura za godinu dana. Toliko im se isplatilo da su izbacili mazut iz proizvodnje. I jedna bečejska fabrika je napravila uštede od 1,8 miliona dinara kada je uz pomoć „Kirka Surija“ gas zamenila slamom kao energentom.

Svako rešenje inženjerskog tima iz preduzeća „Kirka Suri“ jedinstveno je i osmišljeno i projektovano za svakog investitora posebno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор