Beloglavi supovi Srbiji godišnje štede 60.000 eura

made-in-germany-rs-beloglavi-sup

Beloglavi supovi, orlovi lešinari iz kolonije u kanjonu Uvca, svojim načinom ishrane godišnje državi Srbiji uštede više od 60.000 eura, koliko bi koštalo uništavanje tela uginulih životinja da nije ovih veličanstvenih ptica koje se hrane strvinama.

Uvačka kolonija beloglavih supova broji oko 400 orlova i najveća je u ovom delu Evrope. Godišnje ovi lešinari pojedu više od 200 tona klaničnog otpada i ostataka uginulih životinja, koje im na hranilište Mastrine, iznad brane Uvačkog jezera na Rastokama, donose rendžeri Specijalnog rezervata prirode Uvac. Po njihovim rečima, u prirodnom lancu ishrane uloga ovih ptica je jedinstvena i neophodna, jer se uklanjanjem lešina prvenstveno sprečava širenje zaraza, ali i obavlja “prirodna reciklaža”.

– Beloglavi supovi su poznati kao čistači prirode, a jedna ovakva ptica godišnje uštedi državi oko 150 eura, zahvaljujući tome što se hrani uginulom stokom. Zbog bolesti kao što su antraks i crni prišt uginulu stoku je zabranjeno zakopavati, pa spaljivanje jedne krave u kafileriji, što plaća opština, košta oko 700 eura – objašnjava Branko Bjelić, direktor Rezervata Uvac, prenosi “Blic”.

Kako rendžeri pričaju, nije lak posao nahraniti gladne ptice, posebno u zimskim mesecima kada sneg zaveje kilometar i po prilaznog makadama, pa se od asfaltnog puta do hranilišta na obodu kanjona, mora ići pešice. Da bi orlovima obezbedili hranu, oni dnevno prelaze i po 350 kilometara.

– Stižemo i u najudaljenije delove jugozapadne Srbije, jer nas zovu gde god vukovi naprave pokolj u stadu ili čim ugine neko grlo stoke. Imamo dobru saradnju i sa mesarima koji nas snadbevaju klaničnim otpadom, a na usluzi smo i inspekcijama – kaže šef rendžerske službe Marko Obućina.

– Ovi orlovi bez hrane mogu da izdrže 15 dana, ali se nikada nije dogodilo da su tako dugo gladni. U našoj hladnjači na Rastokama uvek na zalihama imamo 3-4 tone mesa, tako da supovi imaju redovan obrok koji ih spašava od izumiranja na ovim prostorima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор