Opština Zubin Potok postaje ekološka zona

made-in-germany-rs-zubin-potok

Na predlog gradonačelnika Stevana Vulovića i predsednika lokalnog parlamenta Nemanje Jakšića, Skupština Opštine Zubin Potok usvojila je deklaraciju kojom se ova opština proglašava ekološkom, a planina Mokra gora zaštićenom zonom.

Cilj donošenja ovog dokumenta jeste da se očuva životna sredina ovog kraja, a posebno šumsko blago na Mokroj gori, ozbiljno ugroženo nezakonitom sečom od 1999. godine, kao i da se Jezero Gazivode prenamenuje u turistički resurs, prenose „Večernje novosti“.

Dok se ova odluka zakonski ne reguliše i ne usvoji dugoročna strategija razvoja, privremenom zaštitom u dve naredne godine biće obuhvaćeni delovi planine iznad 1.200 metara nadmorske visine, gde je strogo zabranjena neovlašćena seča ogrevnog i tehničkog drveta na parcelama u privatnoj i društvenoj svojini, kao i svaka vrsta lova na krupnu i sitnu divljač, nepropisno sakupljanje šumskih plodova, lekovitog bilja i gljiva, isterivanje stoke na ispašu u zaštićenoj zoni, izgradnja svih vrsta objekata bez posebnog odobrenja, odlaganje smeća i otpada, nadzemna i podzemna eksploatacija mineralnih sirovina…

– Raspolažemo ogromnim šumskim blagom koje je ozbiljno ugroženo. Šume zauzimaju dve trećine površine ovog kraja, a neplanska seča i krađa znatno su redukovale naš fond i ugrozile netaknutu prirodu koja predstavlja turistički potencijal i buduću okosnicu ravoja naše opštine – objašnjava gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović i dodaje da već imaju planove u oblasti lovnog turizma, izgradnje ski-terena i smeštajnih kapaciteta na Mokroj gori, kao i brojnih ugostiteljskih sadržaja na jezeru Gazivode.

Ova Opština je do rata 1999. godine raspolagala sa 33.000 hektara šuma, a danas je ostalo svega 8.000 hektara. Deo šume ne može da se koristi iz bezbednosnih razloga, oko 600 hektara uništeno je tokom NATO bombardovanja, a zbog neplanske seče nestala je gotovo polovina drvne mase. Nažalost, i u požarima je stradalo stotinak hektara, a pre tri godine vatrena stihija je progutala 22.000 mladih sadnica četinara.

Planinu Mokru goru, koja zahvata ogroman prostor između Metohije, Kosovske Mitrovice, Crne Gore i Raške oblasti, Jovan Cvijić je nazivao balkanskom lepoticom, s obzirom da se na njoj mogu naći endemske vrste i istinski biljni i životinjski rariteti, kao što su četinari molika i omorika, tetreb, ili retki primerci divljih svinja i srndaća. Ništa od tog prirodnog bogatstva do sada nije turistički bilo iskorišćeno, prvenstveno zbog rata i dugotrajne krize na Kosovu i Metohiji, kao i zbog nerešenog statusa Opštine Zubin Potok.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор