Pirot uskoro dobija najsavremeniji zatvoreni bazen

made-in-germany-rs-bazen-zatvoreni

Izgradnja impozantnog zatvorenog javnog bazena u Pirotu privodi se kraju, uprkos odlaganjima rokova za završetak radova na ovom kompleksnom objektu, do kojih je došlo na zahtev izvođača, firmi “Putevi” Užice i “Jedinstvo” Sevojno.

Školjka bazena proizvod je kompanije “Mirta” i najsavremeniji je proizvod takve vrste, korišćen i za nadmetanja na Olimpijskim igrama u Sidneju. Ispod samog bazena nalaze se najsavremenija oprema za rekuperaciju vazduha, sistemi za filtriranje otpadnih voda i sistemi za klimatizaciju, a održavanje bazena jeftinijim učiniće solarne ploče koje takođe tek treba da budu instalirane.

– Ovo je najveći javni objekat u gradu, dimenzija 65×65 metara, na dve etaže. U prizemlju je sofisticirana oprema, ili tehnička etaža, sa kompletnom upravljačkom jedinicom za rad svih sistema, od klimatizacije, ventiilacije, tretmana i hlorisanja vode, do filtriranja otpadne vode, dogrevanja vazduha… Već postoji veza za gradsku kotlarnicu, a uradićemo i vezu za solarne panele koji će umnogome pojeftiniti rad celog sistema. Konstrukcija bazena se nalazi na betonskim stubovima i odignuta je 3.6 metara od kote poda tehničke etaže. Školjka bazena je napravljena od prohromskih limova i reč je o takozvanom “mirta” sistemu, koji je najsavremeniji na svetu – objašnjava direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Kostić, a prenosi „eKapija“.

Kako dalje navodi, u prizemlju i po obodu objekta nalaze se i uprava, prostorije za hitnu pomoć, policiju i redare, biletarnica, press sala, kao i komercijalni deo gde su spa, teretana i đakuzi.

– Na spratu su prostorije za posetioce i kupače, svlačionica, dezo-barijera i veliki i mali bazen. Veliki bazen je dimenzija 33x25m i dubine 2m, što je dovoljno za održavanje vaterpolo utakmica, a manji bazen za neplivače velik je 8×12.5m i na jednom kraju dubine je 60 centimetara, a na drugom najviše 1.2 m. Već su postavljene tribine, sa ukupno 200 sedišta u četiri reda, a galerija iznad tribina namenjena je novinarima. Preko 90% radova je završeno, ostalo je u građevinskom delu da se postavi bazenska keramika oko velikog bazena, da se uradi nekoliko prozorskih otvora i da se radi na unutrašnjoj bravariji i stolariji, za šta imamo materijal i izvođači već počinju da rade na tome. Ostalo je i da se povežu elektroinstalacije u jedan kompleksan sistem sa videonadzorom, da se završi povezivanje na novu trafo stanicu koju smo nabavili, a najveći preostali posao jeste postavljanje fasade koju očekujemo da stigne već naredne nedelje – kaže Kostić.

Po njegovim navodima, SO Pirot je 28. decembra odobrila zahtev izvođača radova za produžetak roka do 30. aprila, pa početak rada bazena može da se očekuje u toku leta, jer treba urediti prostor oko bazena i postaviti solarne ploče. U tom periodu izvršiće se i probni rad bazena, biće formirana komisija za tehnički prijem radi dobijanja upotrebne dozvole za objekat. Vrednost izgradnje zatvorenog plivačkog bazena u Pirotu iznosi više od 4 miliona eura, a finansiraju je država i opština po pola.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор