Pirot na čelu niškog regiona

made-in-germany-rs-pirot-grb

Dragan Kostić, direktor „Slobodne zone Pirot“ i predsednik Privredne komore Niš (PKN) ističe da vrednost izvoza preko slobodnih zona u Srbiji iz godine u godinu raste.

– Vrednost izvoza preko srpskih slobodnih zona raste iz godine u godinu, zbog čega slobodne zone očekuju od države uvođenje dodatnih olakšica, kako su to već uradile neke zemlje u okruženju, a sve u cilju da slobodne zone daju još veći doprinos privrednim aktivnostima u našoj zemlji – rekao je Kostić.

Kada se govori o niškom regionu koji u svom sastavu ima tri okruga: Nišavski, Toplički i Pirotski, Kostić navodi kako put evropskih i svetskih tržišta najviše robe ide iz Pirota. U okviru gradske slobodne zone, po njegovim rečima, u ovom gradu već godinama veoma uspešno posluje francuski i svetski gigant „Mišelin“ sa svojom fabrikom auto guma „Tigar tajers“ i novom fabrikom „Big Tigar“, investicijom vrednom preko 220 miliona eura, koja je svečano otvorena prošlog meseca.

Po poslednjim podacima Regionalne privredne komore Niš, iz Pirotskog okruga je u prošloj godini izvezeno robe u vrednosti od preko 335 miliona eura, iz Nišavskog okruga 279 miliona eura, a iz Topličkog 204 miliona eura.

– Mi imamo desetak kompanija koje su u ovom regionu investirale ukupno oko milijardu eura. To su „Tigar tajers“, „Filip Moris“, „Gramer“, „Beneton“, „Jura korporacija“ i one su okosnica razvoja ovog kraja. Međutim, to nije dovoljno i sigurni smo da treba imati dodatne mere za olakšanje poslovanja na jugu Srbije. Grupacija slobodnih zona predložila je državi da se kao jedna od mera ukine porez na dobit u okrivu slobodnih zona. Evidentno je da priliv direktnih stranih investicija već drugu godinu u Srbiji nije baš onakav kakav treba da bude, pa smo mi iz slobodnih zona spremili predloge kako bi smo povećali svoju konkurentnost i na taj način omogućili povećanje direktnih stranih ili domaćih investicija u Srbiji – izjavio je Kostić, a prenosi agencija „Tanjug“.

Tim popvodom organizovana je i konferencija na kojoj je prikazano kako rade slobodne zone u svetu, kaže kostić, a zaključak konferencije svih slobodnih zona je da treba dati dodatne poreske olakšice u granicama slobodnih zona do ulaska u Evropsku uniju (EU). On je precizirao da je konkretan predlog da porez na dobit bude nula umesto 15 procenata, kao što je to slučaj u Makedoniji, zbog čega se Srbija trenutno ne može takmičiti sa njima u konkurentnosti.

– Verujemo da će ta mera pokazati efikasnost ukoliko se primenjuje najmanje pet godina. Tako rade najbolje zone u svetu i EU, na primer slobodne zone u Poljskoj, gde su porezi na dobit takođe nula procenata – kaže Kostić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор