Slobodne zone kao šansa za investiranje i razvoj

made-in-germany-rs-free-zone
Slobodne zone u Srbiji, uz brojne pogodnosti koje nude, postale su jedan od najbitnijih faktora za privlačenje stranih investicija u našu zemlju, piše novosadski „Dnevnik“. O ovome svedoči i ulaganje više od 200 miliona eura francuske kompanije „Mišlen“ u proširenje kapaciteta svojih proizvodnih pogona u fabrici autoguma „Tigar tajers“ u Pirotu, što predstavlja trenutno jednu od najvećih investicija u Srbiji.

Milan Ristić, direktor uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija, izjavio je za „Tanjug“ da „slobodne zone u Srbiji iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate“.

– Preko slobodnih zona u Srbiju ulaze nove investicije, nova tehnologija i zapošljavaju se novi radnici. Na osnovu izveštaja koji smo uradili, u 2012. godini imali smo duplo bolje rezultate nego u 2011. godini. Uskoro treba da bude završen i izveštaj za prošlu godinu, ali već sada možemo reći da su rezultati u 2013. bili drastično bolji u odnosu na 2012. godinu – kazao je Ristić i naglasio da je po do sada dostupnim podacima, samo „Fijat“ imao izvoz vredan 1,6 milijardi eura, dok je izvoz „Mišlena“ bio veći od 200 miliona eura.

Ristić ističe da je trenutno najveća investicija u slobodnim zonama u Srbiji, a verovatno i najveća investicija u zemlji, „Mišlenovo“ ulaganje u proširenje fabričkih pogona „Tigar tajersa“ u Pirotu, vrednije od 200 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор