Podsaharska Afrika pogodna za investiranje

made-in-germany-rs-commerzbank-logo
Studija nemačke Komercbanke ustanovila je da oblast Podsaharske Afrike postaje sve zanimljivija za strana ulaganja, i pored toga što privredni rast tog regiona koče slaba infrastruktura i drugi faktori, izveštava agencija „Tanjug“.

Kako konstatuje nemačka banka, „uporno nizak globalni ekonomski rast do sada nije značajnije uticao na podsaharsku Afriku“. Takođe se ocenjuje da je, pored nedostataka u oblasti demokratizacije i efikasnosti političkih institucija u pojedinim državama ovog regiona, ukupna politička i ekonomska stabilnost u porastu.

„Međunarodna finansijska kriza jedva da je dotakla ovaj region. Uz realan privredni rast od pet posto u 2013. godini i očekivani rast od šest posto u ovoj, podsaharska Afrika drugi je po redu region na listi najdinamičnijih, odmah posle Azije“, kaže se u studiji Komercbanke.

Rajner Šefer, predsednik kancelarije Komercbanke za analizu rizika, smatra da je obnova i izgradnja infrastrukture osnova za podsticanje izvoza i ubrzavanje ekonomske dinamike u regionu.

Predsednik Komercbanke za Afriku Florijan Vit, kaže da bi Podsaharska Afrika podmirujući rastuće potrebe za energijom, mogla da postane ključni igrač u korišćenju ekološki prihvatljive i štedljive energetske tehnologije.

– Brojne su prilike za strane investitore sa znanjem u oblastima solarne energije i energije vetra, pa čak i biogasa – ističe Vit.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор