Prognoza MMF-a za Srbiju

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Po najnovijim jesenjim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Srbija će ove godine zabeležiti pad privredne aktivnosti od 0,5 procenata, dok se za narednu godinu predviđa privredni rast od 1 posto.

U odnosu na prolećnu prognozu, MMF je snizio za ovu godinu očekivanja rasta privrede u Srbiji sa 1 posto na pad privredne aktivnosti (negativan rast) od 0,5 procenata, a sa tim u vezi i prognozu za 2015. godinu, sa predviđenog rasta od 1,5 posto na rast od 1 posto, prenose mediji u Srbiji.

Prema jesenjim prognozama MMF-a, potrošačke cene u Srbiji će u ovoj godini porasti za 2,3 procenta, a naredne godine za 3,4 posto. Stopa nezaposlenosti će u odnosu na prošlogodišnjih 21 posto, u ovoj godini porasti na 21,6 posto, a u sledećoj godini nastaviti da raste do 21,8 procenata.

Kada se govori o bilansu tekućih plaćanja, ove godine bi Srbija trebalo da registruje deficit u visini od 6,1 posto, a u narednoj godini taj bi manjak trebalo da opadne na 5,1 posto. Prema oktobarskom izveštaju objavljenom na veb sajtu MMF-a, zemlje jugoistočne Evrope ove će godine imati sporiji privredni rast zbog katastrofalnih majskih poplava, koje su naročito pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, dok će se tokom iduće godine zemlje ovog regiona „vratiti na staze rasta, zahvaljujući obnovi poplavom uništenih područja i porastu zapošljavanja“.

Za Republiku Hrvatsku MMF prognozira pad privredne aktivnosti od 0,8 procenata u ovoj godini, i rast od 0,5 posto u idućoj godini, za Bugarsku se predviđa rast od 1,4 posto u ovoj i rast od 2 posto u sledećoj godini, dok je za Rumuniju predviđen rast privrede od 2,4 posto ove godine i rast od 2,5 psto dogodine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор