Zaduženost velike privrede u padu, a male u porastu

made-in-germany-rs-akcije-grafika

U Srbiji iz meseca u mesec kreditna zaduženost beleži pad ili tek neznatan rast, a jedini sektor koji se ove godine zadužuje više nego ranije su preduzetnici.

Podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije pokazuju da je od početka ove godine pa do kraja avgusta nivo zaduženosti privrede povećan za 14,7 procenata i iznosi 125,02 milijarde dinara. S druge strane, velika privreda u prvih osam meseci zabeležila je pad kredita od 5,2 procenta, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Pre pet godina u periodu januar-avgust preduzetnici u Srbiji bili su zaduženi sa 44,22 milijarde dinara i beležili su pad zaduženosti od oko 4,5 posto. Velika privreda tada je bila u plusu 0,9 posto, a nivo njene zaduženosit bio je 889 milijardi dinara.

U Srbiji se već decenijama govori o potrebi podsticanja malih firmi i preduzetništva uopšte. Konsultant za ulaganja dr Milan Kovačević kaže da treba biti veoma oprezan kod tumačenja ovih podataka i davanja procena.

– Banke traže sigurne klijente, a preduzetnici za kredite garantuju ličnom imovinom. Banke tu imaju jasnu sliku o mogućnost i kapacitetu klijenta u otplati zajma. Tome dodajmo podatak da je puno malih preduzeća u Srbiji promenilo status u preduzetnički, jer su im na taj način obaveze prema državi manje, pa samim tim i poslovanje lakše. Mislim da bi kod nas bilo i više malih komapnija i početničkih preduzetničkih biznisa da je više poreskih i sličnih olakšica. Posebno bi trebalo „start ap“ biznise osloboditi obaveza u prvoj godini rada. Tada bi šanse za opstanak takvog posla bile izvesnije, a država bi u narednom periodu imala više koristi – kaže Kovačević.

Bankama velika privreda stvara probleme zbog nenaplativih zajmova, a procene govore da je u Srbiji takvih čak oko trećine.

– Najveći problemi srpske privrede su nelikvidnost, nesolventnost i siva ekonomija, jer jedan broj preduzeća proizvodi i ima tržište, međutim suočen je sa nelojalnom konkurencijom koja nelegalno posluje. Mere koje je Vlada preduzela, kao što su subvencionisani krediti za poboljšanje likvidnosti, poreske olakšice i pojačana inspekcijska kontrola, dale su određene rezultate, ali se ovi problemi ne mogu rešiti preko noći – kaže v.d. predsednika Privredne komore Srbije Milivoje Miletić.

Po njegovom mišljenju bitno je da se pomogne zdravoj privredi, kako bi se povećala proizvodnja. Problemi srpske privrede su dugogodišnji, kaže Miletić, a nastali su, pre svega kao posledica nedovoljne privredne aktivnosti u dužem vremenskom periodu i nedovoljne konkurentnosti naših preduzeća.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор