Banke ne garantuju za transakcije sa Rusijom?

made-in-germany-rs-bank

Nekoliko banaka u Srbiji počele su da izdaju klijentima pismena upozorenja da ukoliko posluju sa ruskim državljanima i njihovim firmama, novac koji uplaćuju možda neće stići do krajnjeg odredišta, zbog sankcija SAD i EU uvedenih Rusiji.

Međutim, u Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da centralna banka takvo uputstvo, koje bi se odnosilo na finansijske transakcije s Ruskom Federacijom ili firmama iz te države, nije izdala poslovnim bankama u Srbiji.

U pismenim upozorenjima pojedinih banaka, u koje je agencija „Beta“ imala uvid, klijentima se skreće pažnja da banka ne može da snosi odgovornost ukoliko se desi da novac ne stigne do krajnjih korisnika u Rusiji, zbog međunarodnih sankcija prema ovoj zemlji.

Iako ove banke ne želele da im se navodi ime, one svojim klijentima savetuju da provere kome uplaćuju novac, odnosno da provere da li u vlasničkcoj strukturi kompanija sa kojima posluju ima i ruskih držvljana koji su sankcionisani.

U slučajevima naplate iz Srbije prema inostranstvu, sve banke koje su registrovane u našoj zemlji imaju u inostranstvu korespondentsku banku preko koje se plaćanje vrši. Ukoliko, na primer, neko iz Srbije želi da uplati novac nekome u Velikoj Britaniji, ta uplata može da ide preko „Dojče banke“, kao korespondentske banke koja je u EU. Ali pošto ova banka primenjuje sankcije prema Rusij, ukoliko je lice iz Britanije u nekoj vezi sa Rusijom, postoji mogućnost da korespodentska banka onemogući isplatu i novac vrati banci u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu