Srpske banke šalju u SAD podatke o klijentima?

made-in-germany-rs-bank

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, zatražio je od banaka u Srbiji da objasne zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima Sjedinjenih Američkih Država, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Šabić je reagovao na tekstove u medijima u kojima se navodi da pojedine banke traže od svojih klijenata da potpišu takve izjave, zbog čega je i pokrenuo postupak nadzora kojim je od banaka zatražio da se izjasne o svrsi i pravnom osnovu takve obrade ličnih podataka klijenata. Poverenik je upozorio da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovi, obimu i svrsi takve obrade podataka i da, ukoliko je potpis uslovljen ili iznuđen, ne može da proizvodi pravno dejstvo, kao i da bi obrada podataka po takvom „osnovu” bila nedozvoljena i suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako objašnjava Šabić, uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem takve izjave baš i nije u njegovoj nadležnosti, ali smatra da bi predstavljalo kršenje zakona, na koje bi trebalo da reaguju nadležni organi, posebno Narodna banka Srbije (NBS).

– Na teritoriji Srbije niko ne može da sprovodi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti s propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa s propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa – kaže Šabić i dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i SAD, a da bi takav međunarodni ugovor parlament trebalo da ratifikuje zakonom, što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор