Dinar nastavlja ubrzani pad

made-in-germany-rs-100-dinara

Dinar je prošle sedmice dostigao najniži nivo u odnosu na euro u ovoj godini, tako da jedan euro trenutno zvanično vredi 117,4 dinara, dok je u nekim menjačnicama u Srbiji za jedan euro potrebno platiti čak 119,75 dinara. Na ovoj minimalnoj vrednosti dinar će se sigurno zadržati bar do ponedeljka, kada će međubankarsko devizno tržište ponovo početi da meri paritet valuta, piše „Kurir“.

Ovakav drastičan pad srpske valute nadležni opravdavaju spoljnim uticajima, dok ekonomisti smatraju da se slabljenje dinara neće odraziti na rast cena hrane, s obzirom da je kupovna moć građana ionako mala.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), domaća valuta je za 2,4 posto slabija u odnosu na euro nego na početku ove godine, za tri posto nego pre godinu dana, a dinar je u odnosu na euro samo u poslednjih mesec dana oslabio za čak 1,1 posto.

Povodom ovakvog kursa guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je kako uzrok pada dinara nije nestabilnost, već uobičajeni uticaji kao što su nabavka energenata i isplata dividendi osnivačima u inostranstvu.

– Reč je o tome da je Srbija mala i otvorena ekonomija koju zapljuskuju talasi svih neizvesnosti sa ostalih tržišta – objasnila je Tabakovićeva.

Analitičari Rajfajzen banke za sada ne očekuju da se trenutni sunovrat dinara odrazi na rast cena hrane, zato što je, kako kažu, potražnja i dalje slaba, dok je veći deo srpske privrede još u recesiji. Ovome u prilog govore procene Rajfajzena o nastavku pada bruto društvenog proizvoda Srbije u drugom polugođu tekuće godine za 1,1 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор