Minimalna cena rada 121 dinar od 2015.

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Vlada Republike Srbije je odlučila da počev od 1. januara 2015. godine visina minimalne cene rada u Srbiji bude 121 dinar po radnom satu, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Predstojeće povećanje od 5,2 procenta odraziće se i na visinu prosečne minimalne mesečne zarade zaposlenog, koja će u sledećoj godini iznositi najmanje 28.430,50 dinara.

Na sednici Socio-ekonomskog saveta, održanoj pre dve nedelje, sindikati i poslodavci nisu uspeli da usaglase stavove budući da su poslodavci bili protiv povećanja cena rada, jer se, kako su isticali, za to nisu stekli uslovi, dok su sindikati tražili da minimalna cena rada bude 137, 9 dinara po radnom satu. Kako dogovor nije bio postignut, odluku o povećanju donela je Vlada Srbije.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Unija poslodavaca Srbije (UPS) nezadovoljni su ovim povećanjem, jer smatraju da je cena rada svakako ostala niska, dok poslodavci smatraju da minimalnu cenu rada nije trebalo povećavati, ali da će oni prihvatiti odluku. Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović izjavio je kako je cena od 121 dinar po satu ispod svakog kriterijuma, jer apsolutno ne može da zadovolji minimalnu potrošačku korpu, dok predsednik UPS Nebjoša Atanacković kaže da sada ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi, budući da se očekuje smanjenje zarada zaposlenih u javnoj upravi. Atanacković je dodao da se podizanjem cene rada sa 115 na 121 dinar po satu praktično vraćamo na odnos prosečne i minimalne zarade kakav je bio 2012. godine.

Poslednji put minimalna cena rada u Srbiji menjana je u aprilu 2012. godine i to sa 102 na 115 dinara po radnom satu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор