Srpski minimalac zakucan na 121 dinar

made-in-germany-rs-sica

Na osnovu odluke Vlade Srbije, minimalna cena rada i u narednoj godini ostaće na dosadašnjem nivou od 121 dinar po radnom satu, ne računajući izdatke za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Vlada je takvu odluku donela na osnovu člana 112 Zakona o radu, nakon što predstavnici poslodavaca i sindikata, i posle isteka roka od 15 dana od početka pregovora, nisu uspeli da se dogovore o iznosu cene rada za narednu godinu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja, a prenosi agencija “Tanjug”.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je izjavio da ovakva odluka nije doneta zbog različitih stavova članova SES-a, odnosno predstavnika sindikata i poslodavaca.

– Sindikati su tražili da se cena rada po radnom satu sa sadašnjih 121 dinar, poveća na 143,5 dinara, dok predstavnici poslodavaca smatraju da ona ne bi trebalo da se menja, jer se za to još nisu stekli uslovi u privredi, kaže Atanacković.

Po rečima ministra rada Aleksandra Vulina, predstavnici vlade i resornog ministarstva bili na stanovištu “da u ovom trenutku nema mogućnosti da se prevali još jedan teret na leđa, prvenstveno privatnih poslodavaca, odnosno da se još uvek nisu stekli uslovi da se cena rada poveća”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор