Minimalac u Srbiji porastao na 121 dinar

made-in-germany-rs-sica

Minimalna cena rada u Srbiji od 1. januara ove godine iznosi 121 dinar po satu, umesto dosadašnjih 115 dinara po radnom satu.

Međutim, s obzirom da mesečni minimalac od 22.264 dinara zavisi od broja radnih dana u mesecu, minimalna februarska plata iznositće svega 19.360 dinara, jer se u najkraćem mesecu u godini radi samo 20 dana, prenosi „Dnevnik“.

Posle februara, najmanje radnih dana imaju maj, avgust i novembar, po 21, a januar, mart, april, jun, septembar i oktobar imaće po 22 dana, dok će 23 radna dana imati samo jul i decembar, kada će radnici u ovoj godini dobiti i pun minimalac u iznosu od 22.264 dinara.

Ova godina će imati ukupno 261 radni dan. U februaru će se zbog državnog praznika „Sretnja“ raditi dan manje, dok nam tokom aprila predstoje uskršnji praznici. Manji broj radnih dana imaće i maj, zbog „Međunarodnog dana rada“, u novembru se kao državni praznik i neradni dan računa „Dan primirja“, a neradni dan u junu je „Vidovdan“.

U odnosu na broj radnih sati koji varira, i bruto iznosi, odnosno doprinosi i porezi koji se moraju platiti na minimalnu cenu rada, takođe će varirati u rasponu od 26.014 i 30.157 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор