Prijavljeni radnici ulili 5,5 mlrd. dinara više u PIO

made-in-germany-rs-republicki-fond-za-penzijsko-i-invalidsko-osiguranje-logo

U prvih pet meseci ove godine u Srbiji je došlo do značajnog povećanja broja legalno zaposlenih radnika, zbog čega je u penzioni fond (PIO) uplaćeno 5,5 milijardi dinara više, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Kako je precizirao ministar, u ovoj godini je od 1. januara do 9. juna izvršeno 15.727 inspekcijskih kontrola, pri čemu je 4.127 radnika zatečeno da radi neprijavljeno, zbog čega je od tog broja već sutradan zvanično bilo zaposleno 3.125 radnika, prenosi agencija „Tanjug“.

Vulin je takođe pozvao poslodavce da informišu svoje radnike da po Zakonu o radu imaju pravo na godišnji odmor i regres. Govoreći o sezonskim radnicima, ministar je naglasio da svaki oblik rada mora da ima ugovor o radu i da je reč o pravima na zaradu, na osiguranje u slučaju povrede na radu i slobodan dan. On je naglasio da su svi radnici potpuno izjednačeni, bez obzira da li su takozvani sezonski radnici ili su radnici koji rade na neki duži period.

Komentarišući poboljšanje rada poreske uprave, RFZO i Fonda PIO, Vulin je naveo da je prošle godine 89 procenata penzija bilo rešeno u zakonskom roku od dva meseca, da već ove godine taj procenat iznosi 92 posto, a da je cilj dostizanje nivoa od 95 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор