Nemačka spremila 8 mlrd. € za brodove i PVO

made-in-germany-rs-vojni-brod

Pored toga što je odlučila da američki “patriot” sistem kompanije “Rejton”, zameni odbrambenim raketnim sistemom „MEADS“ koji pravi Evropska odbrambena grupa „MBDA“ i korporacija “Lokhid Martin”, Nemačka vlada takođe planira da potroši 3,9 milijardi eura za višenamenske bojne brodove.

Nemačka armija je odlučila da uvede novu generaciju sistema MEADS (Medium Extended Air Sistem), a vrednost ovog ugovora mogla bi da iznosi 4,5 milijardi dolara. Inače, MBDA je konzorcijum koji čine italijanska “Finmekanika”, “Erbas grupa” iz Velike Britanije i britanski „BAE sistem“, navodi nemačka televizija „ARD“, a prenosi agencija „Tanjug“.

Američki senator Čarls Šumer potvrdio je u Njujorku da ga je o tome obavestila nemačka ambasada. Ta odluka označila je kraj teške borbe kompanija za budući nemački raketni sistem, a Nemačku bi u narednim godinama mogle da slede i Italija i Holandija, prenosi agencija „Rojters“.

Izvršna direktorka kompanije “Lokhid Martin” Merlin Hejson izjavila je prošlog meseca da se nastavlja velika potražnja za raketnim sistemima i da bi ugovor sa Nemačkom mogao da otvori vrata za porudžbine iz drugih zemalja. Ona je navela da sistem MEADS nudi zaštitu od raketnih napada u krugu od 360 stepeni, a pokazao je i sposobnost da istovremeno presreće dva cilja koja dolaze iz različitih smerova.

Tokom protekle decenije SAD i Nemačka su potrošile nekoliko milijardi dolara razvijajući MEADS sistem, kao naslednika “patriot” sistema koji su SAD odlučile da povuku 2012. godine, pozivajući se na smanjenje budžeta. Međutim, Poljska je nedavno odlučila da, umesto MEADS sistema, ipak kupi unapređenu verziju “patriota”.

Nemačka vojska takođe planira da potroši i 3,9 milijardi eura za višenamenske bojne brodove, a Ministarstvo odbrane navelo je da će odgovarajući tenderi biti raspisani širom Evrope. Prvi takvi brodovi trebalo bi da budu isporučeni naručiocu 2023. godine, javlja agencija „Asošiejted pres“, a prenosi agencija „Beta“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор