Knjaževac ulaže 7,5 mil. dinara u stočarstvo

made-in-germany-rs-angus-goveda

Opština Knjaževac je ovogodišnjim programom mera podrške poljoprivredi na teritoriji svoje opštine namenila ukupno 7,5 miliona dinara subvencija za razvoj stočarstva. Još uvek je aktuelan konkurs u oblasti mlečnog govedarstva, dok je program podrške razvoju ovčarstva i kozarstva završen.

Gazdinstva koja su dobila subvencije sada su u postupku nabavke priplodnog podmlatka, a prvi jaganjci rase „svrljiška pramenka“ stigli su u poljoprivredna gazdinstva u Ravni, Minićevu i Vitkovcu.

Bojan Miljković iz Minićeva je i do sada na svom poljoprivrednom gazdinstvu gajio ovce, ali će sada, kako kaže, sa umatičenim podmlatkom značajno podići kvalitet stada. Mladi poljoprivrednik iz Ravne, Dejan Božinović zadovoljan je dobijenom subvencijom, a ranije je već koristio podsticaje za voćarstvo, zahvaljujući čemu je napravio voćnjak pod višnjom površine 1,5 hektara. Zajedno sa suprugom ima nameru da se ozbiljno bavi poljoprivrednom proizvodnjom i nada se da će od toga ubuduće moći pristojno da živi, prenosi agencija „Beta“.

U opštinski projekat razvoja stočarstva na području Knjaževca uključen je i „Zootim“, čija se izuzetno značajna stručna uloga ogleda u poboljšanju rasnog sastava stada.

– Na području opštine imamo dovoljno ovaca, ali nema matičnog stada koje bi bilo od koristi za stočare. Na ovaj način ubuduće ćemo dobijati rasna grla, a početak realizacije ovog projekta obećava da će se ovdašnja situacija u oblasti ovčarstva i kozarstva značajno popraviti u skorijoj budućnosti – smatra Slaviša Velojić iz „Zootima“.

Od ukupno 7,5 miliona dinara namenjenih podršci razvoju stočarstva, opština je 4,5 miliona opredelila za mlečno govedarstvo, a 3 miliona za ovčarstvo i kozarstvo.

– Konkurs u oblasti mlečnog govedarstva još uvek je otvoren i imamo oko 70 zahteva za oko 100 grla. Konkurs u ovčarstvu je zaključen 25. maja i u postupku smo nabavke jagnjadi. Do sada je realizovana otprilike polovina sredstava, tako da je desetak gazdinstava već pribavilo podmladak. Obaveza gazdinstva je da u narednih pet godina vrati onoliko grla koliko su dobili ovom subvencijom, kao i da godišnje uvećavaju svoje stado za 10 procenata – objašnjava Dalibor Stanojević, predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Knjaževac.

U prošloj godini je uz podršku ovog Fonda formirana reproduktivna farma ovaca rase „vitenberg“ u Debelici, pa će na jesen 40 priplodnih grla biti dodeljeno ovogodišnjim podnosiocima zahteva za subvenciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор