Sporazum o smanjenju cena rominga u regionu

made-in-germany-rs-roming-mobilni

Nadležni ministri iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije potpisali su danas Sporazum o sniženju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Sporazum predviđa postepeno smanjivanje cena rominga u državama potpisnicima, sa ciljem da se u naredne tri godine cene snize na nivo koji važi u zemljama Evropske unije (EU).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je tim povodom da sada predstoji da se urade još tri praktične stvari kako bi Sporazum bio implementiran. Prva stvar se odnosi na definisanje tačne dinamike snižavanja cena roming usluga u naredne tri godine, za šta nadležno koordinaciono telo ima rok od mesec dana. U narednih mesec dana takođe treba izmeniti regulative u nacionalnim zakonodavstvima zemalja potpisnica, a treća stvar je razgovor sa mobilnim operatorima.

– Svesni smo da oni neće biti oduševljeni ovom inicijativom, ali potrudićemo se da izložimo jasne ekonomske argumente zašto je njihov interes da ovaj sporazum bude realizovan, jer će se sasvim sigurno povećati frekvencija telekomunikacionog saobraćaja. Naši građani minut razgovora u romingu plaćaju pet puta skuplje, tri puta skuplje slanje sms poruka i 33 puta skuplje korišćenje GPRS, a to su upravo argumenti zašto je ovaj sporazum važan za građane naših zemalja. Kada je reč o promeni zakona, ona će predviđati maksimalne cene za roming usluge na isti način kako je uređeno Uredbom EU iz 2012. Godine, gde su definisane maksimalne cene, a operatorima je ostavljeno da ponude i niže cene ukoliko žele da se izbore sa konkurencijom – objasnio je Ljajić, a prenosi „personalmag.rs“.

Srpski ministar je rekao da su se tokom današnjeg sastanka potpisnici Sporazuma saglasili da ponovo pokrenu inicijativu prema EU da i za naše građane važi Uredba o cenama rominga, uprkos tome što zemlje nisu članice Unije, ali su u procesu pridruživanja. On je podsetio da prva inicijtiva, koju su pokrenuli Srbija, Crna Gora i Makedonija nije urodila plodom, dodavši da ni sada nije veliki optimista, ali da je to naše pravo.

– Ovaj Sporazum ostaje otvoren za druge zemlje, kao što su Turska i Albanija, koje još nisu završile unutrašnje procedure kao uslov za potpisivanje ovog sporazuma. Mi želimo da ovu regionalnu inicijativu promovišemo kao model saradnje među zemljama regiona, pre svega kad je reč o ekonomiji. To je značajno ne samo zbog privlačenja stranih investicija, već i zbog zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Pojedinačno smo svi suviše mali, naše privrede ne mogu biti konkurentne i ovakav vid saradnje i udruživanja je neophodan i potreban kako bi naše privrede mogle da konkurišu daleko razvijenijim evropskim i svetskim privredama – naglasio je Ljajić i dodao da će slične oblike saradnje ponuditi i u drugim oblastima, kako bi postali konkurentniji, ali i kako bi zajedničkim projektima mogli da privuku više stranih investitora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор