Rast cena u Srbiji od početka 2014.

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Kako je pokazala analiza Ministarstva trgovine, natprosečan rast cena u rasponu od 2,4 posto do 52 posto, u periodu januar-septembar ove godine, evidentiran je kod grupa proizvoda i usluga, koje u ukupnom obuhvatu učestvuju sa 42,3 procenta.

Od početka godine cene farmaceutskih proizvoda, goriva i maziva za automobile porasle su za 2,4 posto, dok je cena voća skočila za čak 52 procenta. Poštanske usluge poskupele su za 31,2 posto, a osiguranje i transportna sredstava za 27,6 posto. Popravke audiovizuelne opreme skuplje su za 11,7 posto, duvan za 9,6, veterinarske usluge za 8,3, paket aranžmani 7,9 posto, medicinski proizvodi 6,2, informatička oprema 5,8, usluge u vezi sa sportom i rekreacijom 7, a održavanje i popravka vozila za 5,3 posto, prenosi agencija „Tanjug“.

Cene knjiga, ali i snabdevanja vodom, kao i različitih komunalnih usluga veće su za 5,1 posto, odevnih predmeta za 4,8, automobila 4,5, frizersko kozmetičkih usluga 4,4, mesa i malih električnih aparata za 4,1, iznajmljivanja stana 3,8, opravke obuće, kao i većih alata i opreme za kuću i vrt za 3,7 posto.

Usluge smeštaja poskupele su 3,4 posto, prevoz putnika avionom, kao i materijali i usluge za održavanje i popravku stana za 3,3, opreme za sport, kampovanje i rekreaciju na otvorenom 3 posto, mleko, sir i jaja, kao i fotografska i filmska opreme skuplji su za 2,9 posto. I medicinske usluge skuplje su 2,7 posto, kancelarijski materijal za 2,6, a cena usluga transportnih sredstava veća je zs 2,5 odsto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор