Ruže iz Kostolca za Rusiju i Ekvador

rose wallpaper hdtv 1920x1080

Privredno društvo „RIO“ iz Kostolca pokrenulo je na pepelištu Termo elektrane (TE-KO) proizvodnju ruža u novoizgrađenom plasteniku veličine 25 ari, a u ovaj pilot projekat investirano je oko pola miliona eura.

Direktor PD „RIO“ Filip Rakić objasnio je tim povodom da će u plasteniku biti 15.000 sadnica ruža koje su uvezene iz Italije, kao i da će u ružičnjaku biti zaposleno 25 obučenih radnika, pet iz samog preduzeća i 20 preko konkursa, prenosi „Danas“.

– U okviru našeg privrednog društva bavićemo se proizvodnjom semenja, a na prostoru od osam hektara jalovog zemljišta posutim pepelom napravićemo voćnjak sa zasadima jabuka. Ipak, naš glavni projekat bio je pravljenje plastenika sa zasadima rezane ruže, koji je za sada jedini u Srbiji. Plastenik je 125 m dužine, 20 širine i 6 metara visine, ukupne površine 25.000 kvadratnih metara. Na metalnu konstrukciju postavljena je specijalna, takozvana duvan folija, a između dve folije u razmaku od 50 cm upumpava se vazduh, što je jedinstvena tehnologija u ovoj vrsti poslova i što daje poseban efekat u krajnjoj nameni objekta – rekao je Rakić i dodao da je radove na plasteniku izvela specijalizovana firma „Agrokonstrakt“ iz Kraljeva, koja je posao dobila putem javne nabavke.

Kako navodi Rakić, u ovoj značajnoj investiciji vrednoj pola miliona eura, sa 90 posto je učestvovalo samo PD „RIO“, a ostatak investicije dopuniće Gradska Opština Kostolac, grad Požarevac i TE-KO „Kostolac“, koja će obezbeđivati i grejanje plastenika. Troškovi investicije, po njegovim rečima, bili bi i veći da ostale radove ne izvode njihovi radnici sa svojom operativom.

Radove na postavljanju samog ružičnjaka i obuku radnika za rad u njemu izvodi firma „Promil“ iz Beograda, koja zastupa italijansku firmu „Padanja“ iz Padanje, jednog od vodećih proizvođača ružinih sadnica i cveća u Evropi.

– U objektu je 15.000 stabljika ruže zasađeno na jalovini pokrivenoj pepelom i izvesnom količinom humusa. Kada stabljika rezane ruže izraste do 70 cm, što je standard, ona će prve godine davati od jednog do tri cveta. Pošto je ovo višegodišnja biljka, u periodu od druge do šeste godine dobijaće se od tri do pet cvetova – kažu u kompaniji „Promil“.

Celokupnu proizvodnju „RIO“ planira da izveze za Rusiju i Ekvador, jer su iz tih zemalja već dobili konkretne ponude. Ipak, u tom preduzeću razmišljaju da jedan deo plasiraju i na domaće tržište, kako se ruže ne bi više uvozile iz Holandije, kao i da na taj način od svog proizvoda naprave brend.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор