Rast cena najniži za sedam godina

made-in-germany-rs-ifo-index

U Srbiji je inflacija u prvoj polovini ove godine iznosila dva posto, dok su potrošačke cene uvećavane na mesečnom nivou za 0,1 procenat. Kako se navodi u analizi Ministarstva trgovine, ovakva slika pokazuje da je rast cena u ovoj godini najniži u poslednjih sedam godina. Iz ministarstva podsećaju da je u junu 2011. godine ostvarena deflacija, a da u junu 2009. godine cene nisu bile menjane, prenosi „Kurir“.

U prvoj polovini 2014. godine natprosečan rast cena imali su meso, voće i povrće, pivo, duvan, odeća, popravka obuće, snabdevanje vodom, komunalne usluge, popravka nameštaja, mali električni aparati, alati i oprema za kuću, farmaceutski proizvodi, medicinski proizvodi i usluge, bicikli, održavanje i popravka vozila. Natprosečno su poskupele i poštanske usluge, informatička oprema, oprema za sport i kampovanje, veterinarske usluge, knjige, kancelarijski materijal i paket aranžmani. Učešće svih ovih grupa proizvoda i usluga u ukupnom rastu cena bilo je oko 31,2 posto.

Sniženje cena zabeleženo je kod odeće i obuće u visini od 2,8 posto, kod nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja za 1 posto, obrazovanja 0,7 i komunikacija 0,2 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор