Najniži rast cena u poslednjih 40 godina

made-in-germany-rs-sica

Rast cena proizvoda i usluga u Srbiji, našao se u prošloj godini na najnižem nivou od kada se inflacija u našoj zemlji meri po evropskoj metodologiji.

Kako pišu „Večernje novosti“, tako niska inflacija po oceni stručnjaka nije evidentirana u poslednjih četrdeset godina. „Rekord“ je do 2013. držala 2006. godina, sa inflacijom od 6,6 posto.Na osnovu analize Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, ukupan rast cena na godišnjem nivou u 2013. bio je 2,2 posto, daleko manji nego svih prethodnih godina.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja smatra da je to zbog bolje ponude poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, povoljnog kretanja cena nafte na svetskom tržištu i pada kupovne moći stanovništva. Kako je objasnio, na pad inflacije u prošloj godini uticala je i stabilna oscilacija kursa dinara.

U analizi Ministarstva trgovine, navodi se da je rast potrošačkih cena u 2013. godini značajno ispod projektovane inflacije za tu godinu od 5,5 posto, i ciljane inflacije za period od 2012. do 2014. godine. Kako se dalje navodi: „na nivo inflacije su, pored cena hrane i bezalkoholnih pića, koje su snižene za 2,5 posto, uticale i niže cene transporta za 1,2 posto, što je u značajnoj meri, ublažilo opšti rast potrošačkih cena“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор