Komunalni troškovi više od duplo premašili opšti rast cena

made-in-germany-rs-sica

U prvom kvartalu ove godine zabeleženo je natprosečno povećanje cena svih komunalno stambenih usluga za domaćinstva u Srbiji, pokazala je analiza Ministarstva trgovine, a prenosi agencija „Tanjug“.

Cene vode i odvedene otpadne vode povećane su za po 2,8 posto, a troškovi odnošenja smeća za 2,7 posto, čime su više nego dvostruko nadmašili opšti rast cena u istom periodu, dok je povećanje cene centralnog grejanja od 1,8 posto nadmašilo rast cena za jedan i po put.
Ovakvo povećanje rezultat je januarskih natprosečnih povećanja cena vode i odvedene otpadne vode za po 2,8 posto, centralnog grejanja za 1,9 i iznošenja smeća za 2,4 posto.

U martu je je registrovano jedino povećanje cena iznošenja smeća za 0,3 posto, koje je višestruko ispod projektovanog okvira, a nastalo je kao rezultat povećanja cene usluge iznošenja smeća samo u Kragujevcu za 5,4 posto, što je neznatno ispod tog okvira.

Isto tako, na nivou proseka Republike, kvartalno povećanje svih cena komunalno stambenih usluga je ispod projektovanog okvira. Pri tom, pojedinačna povećanja tih cena po gradovima, koja su uticala na prosek, izuzimajući ona koja su izvršena po osnovu povećanja PDV-a, većinom su iznad tog okvira.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор