Nemačka na sve načine pomaže Srbiji!

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je u razgovoru sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem da su nemačka vlada i javnost potreseni zbog katastrofe ogromnih razmera u Srbiji i obećao pomoć Nemačke, prenosi „Kurir“.

Još tokom vikenda Savezno ministarstvo inostranih poslova Nemačke bez odlaganja je izdvojilo 350.000 eura za mere hitne pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini. U Srbiju je takođe stigao i konvoj kamiona Službe za tehničku pomoć (THW) iz Severne Rajne-Vestfalije sa timom od 16 stručnjaka i mobilnim pumpama visokog kapaciteta. Zajedno sa srpskim vlastima, Služba za tehničku pomoć je odlučila da se te pumpe koriste u Lazarevcu za ispumpavanje vode iz preplavljenog dnevnog kopa uglja, sa ciljem da se omogući eksploatacija i obezbedi snabdevanje strujom.

Nemački ambasador je u poslednja dva dana posetio Obrenovac i Lazarevac da bi se na licu mesta upoznao sa situacijom i lično se za zalaganje zahvalio stručnjacima iz Službe za tehničku pomoć. Inače, kako navodi „telegraf.rs“, petnaestočlani elitni nemački tim Službe za tehničku pomoć već danima daje sve od sebe da odbrani naše termoelektrane i rudnik lignita, koristeći se moćnim pumpama za vodu koje zajedno mogu da ispumpaju i do 25.000 litara vode u minuti, a doneli su i potapajuće pumpe, osvetljenje i alat. Zbog njihovog angažovanja evakuisani ljudi i cela zemlja mogu da računaju na redovno snabdevanje preko potrebnom električnom energijom.

– Ako tu udari poplava, nastupiće mrak širom zemlje. Daćemo sve od sebe da sačuvamo rudnik lignita – istakao je Rajner Vibels pripadnik nemačke Službe za tehničku pomoć.

Ovo nisu jedini Nemci koji su došli da pomognu Srbiji. Organizacija za humanitarnu pomoć „Humedica” iz Kaufbojerna takođe je poslala jedan tim u naš region, kao i prvi kamion sa potrebnim medicinskim materijalom. Iz Memingena je stigao avion sa timom koji čine lekari i medicinsko osoblje za prvu pomoć iz cele Nemačke, noseći sa sobom 300 kilograma medicinskih potrepština. Pomoć za Bosnu ali i za Obrenovac stiže iz organizacije „Help“, koja donosi konzerviranu hranu, vodu za piće, ćebad, hranu za bebe i pelene, pumpe i generatore za struju.

Savezno Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu i nemačka ambasada u Beogradu u stalnom su kontaktu sa srpskim vlastima kako bi se realizovale neophodne mere podrške. I nemačke kompanije u Srbiji pomažu svojim donacijama. Farmaceutska kompanija „Hemofarm“ donirala je medikamente (antibiotike, rastvor za infuzije, sredstva za dezinfekciju…) u iznosu od 38 miliona dinara. Sem toga, vatrogasna brigada „Hemofarma“ u Pančevu spremna je za odlazak na zadatak. Kompanija „Henkel“ izdvojiće 12.000 eura za isporuku materijala, „Metro Cash and Carry“ donirao je pijaću vodu i drugu robu, a kompanija „Telesign“ će donirati 10.000 eura i udvostručiće donacije svojih zaposlenih.

Organizacija „Arbeiter-Samariter-Bund“ će za mere hitne pomoći obezbediti 30.000 eura za stanovništvo koje je pogođeno poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok je Savez nemačkih humanitarnih ogranizacija „Aktion Deutschland Hilft“ otvorio žiro račun za uplatu donacija i poziva stanovništvo da pomogne žrtvama poplave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор